RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Байден і Сі зустрінуться: в США оголосили офіційну дату і місце

Президенти Сполучених Штатів та Китаю Джо Байден та Сі Цзіньпін проведуть зустріч у середу, 15 листопада, у Каліфорнії (США).

Про це інформує Reuters.

Читайте також: Надавали допомогу росіянам: США наклали санкції на 40 китайських компаній

Білий дім підтвердив день зустрічі у своїй заяві. Міністерство закордонних справ Китаю повідомило, що Сі відвідає США 14-17 листопада, візьме участь у саміті АТЕС та проведе зустріч з Байденом.

Як зазначається, це буде перша особиста зустріч між лідерами двох найбільших економік світу за рік. Під час перемовин сторони торкнуться питань торгівлі, Тайваню та управління складними американо-китайськими відносинами. Переговори охоплять і глобальніші проблеми: від війни Ізраїлю з ХАМАС до вторгнення РФ в Україну, зв'язків КНДР та РФ, прав людини, штучного інтелекту.

Перемовини навряд чи призведуть до істотного потепління, однак сам факт зустрічі розглядається помічниками Білого дому як позитивний знак після місяців непорозумінь.

Зіткнувшись із конфліктом на Близькому Сході та жорстокою війною в Україні, Байден намагається запобігти вибуху нової світової кризи під його керівництвом. Відновлення певної стабільності у відносинах Вашингтона та Пекіна було одним із ключових пріоритетів зовнішньої політики, попри загострення глобальної напруженості.

Зустріч у середу стане другою особистою зустріччю Байдена та Сі Цзіньпіна протягом останніх трьох років. Востаннє зустрічалися тет-а-тет в кулуарах саміту G20 на Балі рік тому.

Нагадаємо, що Путін відвідував Китай не на рівних, а як "слуга господаря".

  • Вас також може зацікавити:

"Китайський" Тайвань, кораблі РФ в Чорному морі і "збиті" ATACMS: Путін після перемовин з Сі видав низку заяв

Китай постачає зброю Росії? У Зеленського зробили несподівану заяву

Удар в спину Путіну: Китай заблокував постачання дронів до Росії