RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Говорив без акценту: спікер фінського парламенту вразив своєю українською, відео

Спікер Едускунти (парламенту) Фінляндії Юссі Халла-Ахо, який перебуває у Києві з візитом, виступив гарною українською мовою у Верховній Раді, чим викликав оплески своїх українських колег.

Його виступ транслювали на каналі "Рада".

Фінський політик повідомив, що його країна фактично визнала Голодомор 1932 — 1933 років геноцидом українського народу. Відповідну заяву, підписану 164 з 200 депутатів, Халла-Ахо вже передав спікеру ВРУ Руслану Стефанчуку.

Читайте: Жахливі свідчення геноциду: МВС передало Музею Голодомору унікальні документи

"Наш парламент, на відміну від багатьох інших, ніколи не видавав декларації про історичні події. У нас навіть немає процедури для цього. Але минулого тижня глави всіх девʼяти парламентських фракцій разом із переважною більшістю депутатів підписали спільну заяву, в якій констатується, що є підстави вважати Голодомор геноцидом українського народу, скоєним радянською владою, і його варто називати таким — тобто геноцидом. Я передав цей документ спікеру Верховної Ради України, пану Стефанчуку, вчора… Нехай час загоїть рани, життя переможе. Слава Україні!", — зазначив спікер парламенту Фінляндії.

За його словами, події 24 лютого минулого року пробудили у громадян Фінляндії болісні спогади власного історичного досвіду з Росією часів радянсько-фінської війни 1939 — 1940 років.

"Ментальність і характер російської держави не змінилися. Як тоді, так і сьогодні, вона не поважає ні міжнародного права, ні своїх зобовʼязань. Вона не цінує життя — ні своїх, ні чужих. Вона вважає, що має право вето на вибори своїх сусідів, право вето навіть на їхнє існування. Росія поважає й розуміє силу. На російський імперіалізм треба відповісти силою", — наголосив Халла-Ахо.

Також він зазначив, що у перші дні повномасштабного вторгнення мало хто на Заході вірив, що Україна здатна протистояти наступу "другої армії світу". Але своєю героїчною боротьбою українці не лише заслужили на повагу всього цивілізованого світу, а також дали сміливість діяти.

Він додав, що Фінляндія вже надіслала до України 20 пакетів військової допомоги, й підтримуватиме надалі так довго, як буде потрібно.

Варто зазначити, що депутат від ЄС Ірина Геращенко дізналася, як фінський політик так гарно вивчив українську. Виявляться, він вчений-філолог і вивчав російську на кафедрі славʼяністики Хельсинського університету. Потім він вивчив польську, а зараз українську, яка йому дуже подобається.

Нагадаємо, що Фінляндія планує закрити одразу вісім із дев'яти контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Росією.

  • Вас зацікавить:

"Біла Смерть" із Фінляндії: фото та історія снайпера, який убив понад 500 радянських солдатів

Готуються до нової війни? Росія будує військові бази біля фінського кордону, фото

У Фінляндії викрили трьох російських шпигунів, які працювали в посольстві РФ - Yle