RU  UA

Україна в "заручниках" американської політики: скільки США передали військової допомоги і які шанси на 2024 рік

З початку повномасштабного російського вторгнення Америка підтримувала Україну у боротьбі проти окупантів. Проте гроші для нашої країни можуть закінчитися, оскільки вона опинилася залежно від внутрішньополітичних протистоянь у США.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів Валентин Бадрак, військовий експерт, голова Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

За його словами, за рік до президентських виборів у США республіканці розуміють, що саме зараз найбільш вдалий момент, щоб висувати свої передвиборчі вимоги, у тому числі щодо витрат федерального бюджету. Вони мають на меті скоротити шанси Джо Байдена на переобрання. При цьому найактивнішою є група, яка підтримує Дональда Трампа.

"У них найбільше ресурсів, і вони атакують не лише демократів, а й опонентів усередині своєї партії, намагаючись не допустити зростання популярності Ніккі Хейлі, яка налаштована на підтримку України", - наголосив Бадрак.

Читайте також: ”План "Б": у Зеленського розповіли, що чекає на Україну за відсутності фінансової допомоги Заходу

Він нагадав, що з початку війни США надали Україні допомогу на суму 111 млрд доларів, з яких 44 млрд - військова допомога. Причому з цих 44 млрд 27 млрд були розміщені в американський ВПК.

За словами військового експерта, Америка й надалі допомагатиме Україні зброєю, проте питання у тому, наскільки вона буде якісною. Наразі Київ надав розширений список того, що йому потрібно. З тих 61 млрд доларів, які Білий дім запросив для України, не всі плануються на зброю, там є гроші на підтримку уряду України.

"І ось ця сума може бути під питанням, але для нас це важливо, тому що саме ці гроші йдуть на зарплати військовим. Враховуючи, що ми запросили ударні вертольоти та дорогі системи ППО з перехоплення балістичних ракет, і це може вийти за межі сум, які Вашингтон планує виділити Україні", - пояснив експерт.

Він додав, що саме тому у західних ЗМІ висвітлюється інформація про складнощі з боєприпасами для України, щоб західні чиновники та еліти зрозуміли складність ситуації та швидше схвалили допомогу для України.

Раніше ми писали, що президент Джо Байден переконаний, що відмова від надання допомоги Україні, яка бореться з російською агресією, є абсолютною помилкою та загрозою безпеці США.

  • Вас також може зацікавити:

Компромісу не буде: Зеленський відповів "миротворцям" з приводу війни з Росією

"Відкритий для компромісу": Байден готовий до поступок заради допомоги Україні

Україна передала США список "зброї перемоги" над РФ: що потрібно армії