RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Мобілізація, цілі Путіна і умови кінця війни: основні тези інтерв'ю Зеленського Channel 4

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не бачить потреби в мобілізації ще 500 тисяч українців, а також поінформував, що американські літаки F-16 від західних партнерів ще не прилетіли. Водночас він назвав цілі Путіна щодо української держави.

Про це він повідомив в інтерв'ю британському телеканалу Channel 4 News 20 січня.

Читайте також: Треба покінчити з Путіним: головні тези виступу Зеленського у Давосі

Про Путіна та "невиборність" у Росії

Глава української держави заявив, що російський диктатор не поважає суверенітету України та вважає, що він нібито "прийшов до себе додому".

"Путін прийшов в Україну, тому що він вважає, що прийшов до себе додому. Він не зняв своїх солдатських чобіт. Тому що він прийшов до себе додому, він не вважає нас незалежною державою. Він не поважає нашого суверенітету. Він із цією скріпою живе багато, багато років. І тут у нього з'явився шанс - окупувати нас і забрати нас як частину в РФ, і хай що для цього йому треба було зробити - або договір, як із Білоруссю, коли він фактично керує державою, або, якщо ми не погодимося - а ви бачите, що ми не погодилися на існування всередині Росії - стерти нас із лиця землі", - наголосив Зеленський.

Президент додав, що у росіян має бути вибір свого лідера, але вони обирають "невиборність", а не демократію.

"Тому що вибори Путіна протягом чверті століття - це невиборність. Вони не обирають для себе демократії. Вони не хочуть цього. Не хочуть, залякані, не можуть, тому що скрізь їх контролюють", - уточнив він.

Про мобілізацію в Україні

Зеленський поки не бачить потреби в мобілізації ще 500 тисяч українців, зокрема, з огляду на те, що гроші на це виділятимуть з держбюджету.

"Я особисто на сьогоднішній день поки не бачу потреби мобілізувати пів мільйона людей. Не тому, що мені зараз хочеться відповісти, комусь сподобатися... Просто це не лише життя, життя - це номер один. А друга історія - це відповідні дії та відповідні операції. І тому я сьогодні не побачив поки що достатньо зрозумілих деталей, щоб сказати, що пів мільйона потрібно мобілізувати", - зазначив він.

Третім чинником є гроші. На забезпечення мобілізації та військовослужбовців Захід не надає Україні фінансів, а все це дає український бюджет.

"Тому, коли ми говоримо пів мільйона, нам треба думати. Є запит, треба правильно все рахувати. Дуже правильно", - наголосив президент.

Він також назвав мобілізацію "питанням справедливості", а закон про мобілізацію "має бути розумний".

"Якщо не вистачає людей натренованих і професійних, треба військовим дати інструмент у вигляді мобілізації, щоб вони могли мобілізувати частину суспільства, а потім підготувати. Це дуже важливо - підготувати, а не кидати їх на поле бою", - зауважив Зеленський.

Про угоду з РФ, яка передбачає втрату Криму та Донбасу

Лідер українського народу заявив, що не підпише угоду з Росією, якщо вона передбачає втрату українського Криму та Донбасу. Тим паче, що Путін не хоче жодного миру з Україною, додав він.

"Я не підпишу угоду з РФ, яка передбачатиме віддати Крим і Донбас... Якщо ми хочемо зупинити його, якщо світ не хоче, щоб це повторилося, щоб не було цієї агресії за кілька років, то краще впоратися з нею тепер. Якщо ми дійсно хочемо мати мир у Європі - не лише в Україні - нам усім дійсно треба зрозуміти, що Україна справді є незалежною", - зазначив Зеленський.

Про таємний відеозапис журналістів

Президент України повідомив, що СБУ буде розслідувати факт таємного відеозапису журналістів.

"Хтось каже, що був відеозапис у медійників, нічого не сталося. Я вважаю, що сталося", - сказав Зеленський.

Український лідер додав, що стосовно даного факту одразу було порушено кримінальну справу.

"Я особисто запросив голову СБУ, отримав деталі від генерального прокурора. І потрібно знайти відповіді на все це. Тому Служба безпеки буде це розслідувати, і все знайдуть", - зазначив Зеленський.

Так, 17 січня у мережі з'явився відеозапис, на якому, як припускають, співробітники журналістського проєкту Bihus.Info використовують наркотики. Керівник проєкту Денис Бігус згодом поділився попередніми результатами розслідування про незаконне спостереження за членами своєї команди під час святкування Нового року. Журналісти дізналися, що в установленні камер спостереження у місці відпочинку їхньої команди брали участь не менше 30 невстановлених осіб.

Медіарух, що об'єднує журналістів та експертів-медійників, повідомив про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів. Він закликав Зеленського, поліцію та суспільство відреагувати на цей злочин.

Про військових НАТО в Україні

Глава української держави не вважає за потрібне перебування військових НАТО в Україні, але країні необхідні сучасні західні технології та озброєння.

"Я ніколи про це не говорив, тому що ми не в НАТО і я не маю на це жодних прав. Нам не потрібні солдати. Звичайно, якщо ми хочемо мати таке саме ставлення до солдатів, як в Росії, й отримати Другу світову війну, чи Першу світову війну, коли люди просто йшли одне на одного… Але це інша війна, пов’язана з технологіями", - заявив він.

Крім того, Зеленський додав, що Заходу буде доцільніше надати Україні гроші та озброєння для спротиву російським бойовикам, ніж посилати свої армії на український фронт.

"Росіяни воюють проти нашої енергетики, не використовуючи армію всюди, я маю на увазі, армію на всій суші. Вони використовують свої літаки та різні системи з російської території, з Білорусі, з окупованого Криму. Я гадаю, що світу буде дешевше дати нам такі системи, особливо, коли ми знаємо, що вони в них є", - зауважив український лідер.

Про допомогу від західних партнерів

Зеленський вважає, що Захід допоміг Україні вистояти у війні з Росією, інакше би загарбники давно перемогли, але партнери могли зробити більше, щоб українці впевнено перемогли російських окупантів.

За словами президента, сумніви та затягування західними партнерами військової підтримки призводить до зайвих втрат і ускладнює ситуацію на фронті.

"Іде час - гинуть люди. Тому я сприймаю цей коридор часу як кривавий, дуже болісний. Але не всі це розуміють. Я доношу це з перших днів. F-16 - дуже яскравий приклад. З моменту, коли ми про це говорили, до моменту позитивного сигналу, пройшов рік. З моменту позитивного сигналу до тренувань - ще пів року. З моменту тренувань до постачання - цей період ще не закінчився, бо F-16 ще не прилетіли", - заявив він.

Нагадаємо, 12 січня Зеленський і Сунак підписали безпекову угоду, яка діятиме до вступу України до НАТО.

  • Вас може зацікавити:

Путін зізнався, що хоче завоювати Україну: відео заяви

Саміт миру, допомога Україні і не тільки: головні підсумки візиту Зеленського в Швейцарію

Зброї буде більше? Зеленський анонсував хороші новини для України