RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Саміт миру, допомога Україні і не тільки: головні підсумки візиту Зеленського в Швейцарію

Відомі результати візиту до Швейцарії 15 січня президента України Володимира Зеленського. Зокрема, ця країна пообіцяла надати близько 1,6 млрд євро допомоги з 2025 по 2028 рік.

Про це оголосила президентка Швейцарії Віола Амхерд на пресконференції із українським президентом.

Читайте також: Досить моральної допомоги: що мають зробити Штати, щоб зупинити Росію

Фінансова допомога

Амхерд зазначила, що Швейцарія запланувала виділення на період наступної стратегії з міжнародної співпраці чергової фінансової допомоги. Також зауважила, що для відновлення України вагомим питанням є очищення від мінного забруднення, нагадавши, що восени Федеральна Рада оголосила гуманітарне розмінування пріоритетом і затвердила пакет допомоги на чотири подальші роки у 100 млн франків.

"У жовтні цього року вже відбудеться конференція щодо цього питання. Гуманітарне розмінування є передумовою для того, щоб переміщенні особи поверталися у свої домівки і щоб оброблялися сільськогосподарські угіддя. Якщо у такій великій країні експортері як Україна буде збиратися менше урожаю харчових продуктів це, як відомо, буде мати глобальні негативні наслідки", - зауважила Віола Амхерд.

Глобальний саміт миру

Також Україна та Швейцарія почнуть підготовку до Глобального саміту миру на рівні лідерів. Президенти відзначили успішність роботи учасників зустрічі на рівні радників щодо "формули миру", проведеної 14 січня.

"Було значне розширення представництва: вже більше 80 держав, як сказала пані Президент, і міжнародних інституцій задіяні. Ми цінуємо це. Я вдячний пані президенту, її команді за домовленість, що наші команди вже від завтра розпочинають підготовку до проведення у Швейцарії на рівні лідерів глобального саміту миру", - зауважив президент.

Читайте: Ще ближче до НАТО: в Брюсселі затвердили програму підготовки України до вступу

При цьому, за словами Зеленського, Україна запрошує долучитися всі держави світу, які підтримують її суверенітет та територіальну цільність.

"Тому робіть висновки, кого ми запрошуємо. Ми б хотіли, щоб країни Глобального Півдня, обов'язково були присутні. І зараз на зустрічах радників, на останній, в Давосі, було 83 країни. Ще раз хочу підкреслити, дуже серйозна робота, і привітати наші команди з такою кількістю країн. І тут дуже важливо, щоб всі ці представники, щоб їхні лідери були на саміті", - зазначив президент, наголосивши на важливості продемонструвати, що весь світ проти агресії РФ.

Глава держави зауважив, що всі пункти "формули миру" ґрунтуються на Статуті ООН, тому виключає будь-які "сюрпризи".

"І якщо дійсно країни хочуть, щоб закінчилася війна, вони будуть підтримувати наш план. Але я ще раз хочу сказати, що план цей, він відкритий. І тому ми залучаємо багато різних країн. І також залучаємо їх зі своїми пропозиціями. Тому, як ми і сказали сьогодні з пані президенткою, будемо працювати послідовно, і завтра наша командна робота почнеться", - додав Володимир Зеленський.

Спільне комюніке

Як повідомив пресцентр Міністерства юстиції, Швейцарія та Україна, співголови четвертої зустрічі радників із питань нацбезпеки та зовнішньої політики, погодили спільне прескомюніке за результатами консультацій. Зокрема, у ній зафіксована згода, що безпека України - невіддільна частина світової та регіональної безпеки, тому ця війна є одним з основних дестабілізаційних чинників у світі.

"Через це мирні зусилля необхідно значно наростити, щоб покласти край війні справедливим і всеосяжним шляхом. Завданням світової спільноти є не тільки завершення війни, а й подолання наслідків усіх тих криз, які були нею породжені по всьому світу", – йдеться у заяві.

Водночас наголосили, що всеосяжний, справедливий і стійкий мир для України та всього світу повинен базуватися виключно на Статуті ООН, відповідних резолюціях Генасамблеї ООН та ключових засадах міжнародного права.

"Зустріч заклала необхідні передумови для підготовки зустрічі лідерів країн та урядів, яка може дати старт на високому рівні для створення універсальної основи спільного бачення та шляхів досягнення всеохопного, справедливого та міцного миру для України на основі Української формули миру. Зустріч лідерів може також дати початок тематичним зустрічам у різних країнах на міністерському, парламентському, експертному та інших рівнях для підготовки детальних пропозицій для лідерів", – випливає з тексту комюніке.

Раніше президент повідомляв, що незабаром Україна може отримати нову військову допомогу, до якої увійдуть ракети, системи ППО та РЕБ.

  • Вас також може зацікавити:

Україну готують до переговорів: хто може стати гарантами миру і як доведеться домовлятися

Відмова від територій: Україна відреагувала на сценарій війни від представника НАТО

Американці не є терплячими людьми - експерт із США про підтримку України