RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

РФ сховала більше, ніж заморожені $300 мільярдів: як Україні отримати російські репарації

Окрім конфіскованих понад 300 млрд доларів активів російського Центробанку, які планують передати на допомогу нашій країні, за кордоном знаходяться ще мільярди доларів країни-агресора - Україна має намір їх також конфіскувати.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла заступник міністра юстиції Ірина Мудра.

За її словами, говорячи про $300 млрд маються на увазі так звані суверенні активи - майно, що належить безпосередньо російській державі. Переважно це золотовалютні резерви російського Центробанку, які він зберігав на банківських рахунках в інших державах.

"Це - low-hanging fruits (буквально - "плоди, що низько висять", тобто те, що легко дістати - "Апостроф"). Такі активи після їх вилучення можна швидко направити на потреби України. І наша основна увага зосереджена сьогодні на тому, щоб отримати доступ до них", - пояснила Ірина Мудра.

Проте, вона додала, що на цьому претензії України не обмежуються і наша країна має на меті отримати всі активи, якими володіє за кордоном Росія, включаючи майно російських державних компаній. Це може бути будь-що: гроші, нерухоме чи рухоме майно, корпоративні права, об’єкти мистецтва тощо.

Читайте також: Часу вже не залишилося: в Сенаті США зробили нову заяву щодо допомоги Україні

Приховані російські активи знаходяться переважно в країнах "великої сімки" та Євросоюзу.

"З’ясовано, що більша частина - близько 189 мільярдів євро - зберігається в компанії Euroclear у вигляді цінних паперів (Euroclear - бельгійська компанія, яка спеціалізується на зберіганні та безпечних операціях з цінними паперами, є частиною американської фінансової корпорації JP Morgan & Co - "Апостроф"). Від 5 до 8 мільярдів доларів знаходяться в Сполучених Штатах. Значні суми також перебувають в Німеччині, Франції та інших країнах Євросоюзу", - зазначила заступник міністра юстиції.

Вона додала, що, на її думку, наразі виявлено не всі активи, що існують і загальна сума значно більша, ніж 300 мільярдів доларів. Якщо на міжнародному рівні буде ухвалено відповідні закони, які зобов’яжуть країни розкрити інформацію про російську власність, знайдуться ще інші цінності.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Російські активи – це соковитий плід, який низько висить – заступник міністра юстиції

  • Вас може зацікавити:

Пів мільярда Генштабу ЗСУ, 300 млн військовим частинам: Кличко про додаткову допомогу військовим, яку виділяє Київрада

Конфіскація 300 млрд доларів РФ на користь України: у чому проблема