RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Цей день настав: у Байдена придумали, звідки взяти гроші на допомогу Україні

В Адміністрації президента США Джо Байдена разом із союзниками почали обговорювати можливість конфіскації понад 300 млрд доларів активів російського Центробанку у західних країнах для допомоги Україні у війні, адже нову фінпідтримку так і не ухвалили.

Про це повідомляє видання The New York Times.

Читайте також: Часу вже не залишилося: в Сенаті США зробили нову заяву щодо допомоги Україні

Останніми тижнями активізувалися переговори між міністрами фінансів, керівниками центробанків, дипломатами та юристами. При цьому Адміністрація тисне на Британію, Францію, Німеччину, Італію, Канаду та Японію, щоб вони підготували стратегію до 24 лютого, тобто річниці повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

Донедавна міністр фінансів Джанет Єллен стверджувала, що без дій Конгресу конфіскація цих грошей "юридично недопустима в Сполучених Штатах". Серед деяких високопоставлених американських чиновників також висловлювалося занепокоєння, що країни світу будуть вагатися зберігати свої кошти у Федеральній резервній системі Нью-Йорка або в доларах, якщо Сполучені Штати створять прецедент конфіскації грошей.

Однак Адміністрація в координації з "Групою Семи" почала ще раз переглядати, чи може використовувати чинні повноваження, чи слід звернутися до Конгресу щодо використання коштів. Підтримка такого закону зростає в Конгресі, що вселяє в Адміністрацію Байдена оптимізм.

Обговорювані російські активи на суму понад 300 мільярдів доларів уже понад рік вийшли з-під контролю Москви. Після вторгнення в Україну Сполучені Штати разом з Європою та Японією застосували санкції, щоб заморозити активи, позбавивши Росії доступу до її міжнародних резервів.

"Вони також обговорюють, чи можна використовувати гроші лише на реконструкцію та бюджетні цілі для підтримки економіки України, чи - як кошти, які обговорює Конгрес - їх можна витрачати безпосередньо на військові зусилля", - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, Адміністрація США розраховує, що Конгрес погодить військову допомогу Україні на початку січня, адже в результаті переговорів з представниками Республіканської партії досягнуто згоди щодо боротьби з міграцією на кордоні з Мексикою.

  • Вас також може зацікавити:

План "Б" не врятує? В МВФ розповіли, скільки Україна зможе протриматися без грошей Заходу

Конфіскація активів РФ: в США знайшли законний спосіб передати гроші Україні

Україна в "заручниках" американської політики: скільки США передали військової допомоги і які шанси на 2024 рік