RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Є згода усіх 27 лідерів: на саміті ЄС домовились про 50 млрд євро для України

Попри спроби прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заблокувати допомогу Україні від ЄС у розмірі 50 млрд євро, угоду було укладено - усі 27 лідерів підтримали позитивне рішення.

Про це у Twitter (X) написав президент Європейської ради Шарль Мішель.

"Ми домовились. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує постійне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, щорічну допомогу ЄС Україні у розмірі 50 млрд євро підтримувало 26 країн ЄС, окрім Угорщини. Проросійський політик Віктор Орбан спершу взагалі відмовлявся від такого фінансування, а пізніше висунув умову - він хотів би щороку мати можливість блокувати надання фінансової допомоги Україні. А компроміс, за його словами, полягав у тому, що фінансування Україні виділятиметься за умови, "якщо ви гарантуєте, що кожного року ми будемо вирішувати, чи будемо продовжувати надсилати ці гроші, чи ні".

Читайте також: Саміт ЄС у Брюсселі: всі подробиці важливого для України засідання

Врешті, після серії зустрічей з прем'єр-міністрами Італії, Франції та Німеччини вчора увечері та сьогодні вранці, він піддався впливу та погодився підтримати фінансування України, інформує "TheGuardian".

Втім, усе ж довелося піти на компроміс: через два роки Європейська комісія проведе огляд витрат. Проте за це ще буде голосування.

У документі, з яким ознайомився Guardian, опубліковано такий текст: "На основі щорічного звіту Комісії про впровадження Механізму для України Європейська Рада щороку проводитиме дебати щодо впровадження Механізму з метою надання подальших вказівок. У разі потреби через два роки Європейська Рада запропонує Комісії внести пропозицію для перегляду в контексті нової МФР".

Раніше ми писали, що італійський сенатор назвав війну РФ "геноцидною" та закликав збільшити військову допомогу Україні.

  • Вас може зацікавити:

Попри блокування Угорщиною: ЄС ухвалить пакет допомоги Україні на 50 млрд євро

Що буде з Україною, якщо Орбан очолить Єврораду: голова угорців Києва озвучив прогноз

Орбан і Фіцо змінили риторику щодо України: з’явилося пояснення несподіваної "доброти"