RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

50 мільярдів для України: головне з Саміту ЄС у Брюсселі

У четвер, першого лютого, у Брюсселі пройшло позачергове засідання Європейської ради, скликаного для вирішення питання виділення Україні 50 млрд євро на період 2024-2027 років.

"Апостроф" слідкував за подіями в онлайн-режимі.

Читайте також: Орбан висунув умову, за якої розблокує виділення Україні €50 мільярдів від ЄС

12:55 Лідери ЄС святкують сьогоднішню угоду щодо фінансування України.

"Чудова новина для безпеки Латвії та всієї Європи", - написала прем'єр-міністр Латвії Евіка Сіліня.

Петтері Орпо, прем'єр-міністр Фінляндії, сказав: "Важливо щоб ми рухалися вперед і щоб підтримка України залишалася сильною, як і планувалося".

12:53 Віктор Орбан піддався тиску після серії зустрічей учора ввечері та сьогодні вранці з прем'єр-міністрами Італії, Франції та Німеччини. Сторони погодилися на два компроміси: за два роки Європейська комісія проведе огляд витрат. Також було вжито додаткового заходу щодо механізму висування умов верховенства права.

12:33 Усі 27 лідерів домовилися про додатковий € 50-мільярдний пакет підтримки для України в рамках бюджету ЄС. Про це заявив президент Європейської ради Шарль Мішель.

12:17 Лідери Італії та Франції Джорджія Мелоні та Емманюель Макрон напередодні саміту зустрічались для переговорів з угорським прем’єром Віктором Орбаном.

11:45 Прем'єр Польщі Дональд Туск заявив, що ЄС не піде на компроміси з Угорщиною щодо України.

11:26 Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав лідерів ЄС схвалити на саміті розширення Європейського фонду миру для постачання в Україну ще більшої кількості снарядів.

11:24 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що "зараз настав час прийняти рішення" про фінансування ЄС для України: "Я дуже старанно працюватиму, щоб дійти згоди всіх 27".

11:10 Під час переговорів Віктора Орбана із найвпливовішими лідерами Європи він опублікував у твіттері фото із саркастичним підписом: "Випадкова ранкова розмова".

11:06 Лідери ЄС проводять саміт:

10:19 Високопоставлені дипломати, які говорили з Guardian сьогодні вранці, були оптимістичні щодо того, що компроміс може бути досягнутий за пакетом фінансування для України.

Один високопоставлений дипломат сказав: "Угода буде укладена у будь-якому випадку, питання лише в тому, наскільки Орбан хоче поглибити свою самоізоляцію".

На запитання, чи погодиться Орбан на угоду, другий високопоставлений дипломат відповів: "Я думаю, він це зробить".

10:15 На засідання прибув прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Його бачили разом із угорським міністром у європейських справах Яношем Бокой – ключовою фігурою на переговорах – та послом Угорщини в ЄС Балінтом Одором.

10:11 Саміт ЄС має забезпечити компроміс усіх 27 країн щодо питання допомоги Україні при дотриманні прозорості витрачання коштів, заявив прем'єр Бельгії.

10:05 На саміті лідери ЄС підтвердять свій намір продовжувати надавати "своєчасну, передбачувану і сталу військову підтримку" Україні.

"Європейська рада також повторює нагальну потребу прискорити доставку боєприпасів і ракет", – йдеться у проєкті висновків зустрічі, пише Reuters..

Документ залишає відкритим питання про те, чи лідери також зобов’яжуться вкласти ще 5 мільярдів євро для допомоги Україні у Європейський фонд миру, який використовувався для фінансування пожертвувань зброї Києву. Ідея виділення ще 5 мільярдів євро включена в проєкт тексту в квадратних дужках, вказуючи на те, що вона все ще є предметом обговорення.

Нагадаємо, у грудні 2023 року прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що уряд продовжить працювати над тим, щоб угорська громада Закарпаття "змогла жити в мирній, стабільній країні, що розвивається".

  • Вас може зацікавити:

Попри блокування Угорщиною: ЄС ухвалить пакет допомоги Україні на 50 млрд євро

Що буде з Україною, якщо Орбан очолить Єврораду: голова угорців Києва озвучив прогноз

Орбан і Фіцо змінили риторику щодо України: з’явилося пояснення несподіваної "доброти"