RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"ЄС працює на всіх фронтах": всі подробиці візиту Борреля до України

У вівторок вранці до Києва прибув представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, метою якого під час візиту є обговорення "непохитної підтримки України з боку ЄС", як у військовій та фінансовій сфері, а також на шляху реформ в ЄС.

Про це високий представник ЄС повідомив у соцмережі.

"Повернувся до Києва у рамках свого четвертого візиту з початку повномасштабного вторгнення РФ. Я тут, щоб обговорити з нашими українськими друзями непохитну підтримку України з боку ЄС – у військовій сфері, у фінансовій сфері з новим українським фондом, а також на шляху реформ в ЄС", – зазначив Боррель.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, під час візиту до нашої країни на одній з локацій Академії внутрішніх справ у Київській області Жозеп Боррель спостерігав, як відбувається підготовка тренерів для представників Сил безпеки і оборони на деокупованих територіях і під час евакуації.

"Сьогодні в нас була можливість подивитися, як проходить навчання нашою спеціалізованою командою українських правоохоронців, які заходять на деокуповані території та проводять там стабілізаційні заходи", - розповів глава євродипломатії.

Боррель зазначив, що наразі проводять навчання 150 тренерів, які в майбутньому проводитимуть аналогічну підготовку для Сил безпеки і оборони України.

За його словами, у тренінгах беруть участь представники Нацполіції та Нацгвардії України, тренери представляють кілька органів Європейського Союзу.

"Ідея в тому, щоб навчити представників Сил захисту і оборони заходити на звільнені території і відновлювати порядок і контроль, надавати допомогу цивільному населенню, незважаючи на всі виклики, які є після деокупації", - пояснив єврокомісар.

Він підкреслив, що дуже пишається цією співпрацею. "Європейський союз продовжуватиме підтримувати Україну на такому мікрорівні, тобто, проводити заходи, які допомагають людям в індивідуальному порядку, оскільки після звільнення території необхідно в надзвичайно складних умовах відновлювати верховенство права, відновлювати функціонування держорганів, підтримувати населення", - зазначив Боррель.

Своєю чергою міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначив, що підготовка тренерів на базі Академії колегами з жандармерії та поліції інших країн є надважливою: "Ми обмінюємося інформацією і готуємо наших працівників і військовослужбовців, насамперед, до роботи на деокупованих територіях".

Він зазначив, що Силами оборони було деокуповано близько 2 тис. населених пунктів, де до війни проживало 930 тис. населення.

Очільник МВС уточнив, що підготовка тренерів відбувається за напрямками: розмінування територій, патрулювання, реагування на злочини, робота криміналістів і слідчих під час ексгумації тіл, евакуація та надання домедичної допомоги.

Також високий представник ЄС нагадав, що на останньому засіданні Європейська рада погодила новий пакет цивільної допомоги Україні на 50 мільярдів євро. Водночас, за словами дипломата, ЄС відстає від поставленої цілі щодо надання Києву боєприпасів, "але ми прискорюємо наші зусилля".

"До кінця року ми доставимо в Україну понад 1 мільйон артилерійських снарядів і навчимо 60 тисяч українських військових", - запевнив Боррель.

За його словами, Євросоюз за допомогою власних інструментів і його держави-члени вже надали Україні понад 28 мільярдів євро військової допомоги. "Це свідчить про те, що ми значно прискорюємо нашу підтримку. За один рік ми наблизимося до суми, виділеної за два попередні роки цієї війни", - підкреслив голова європейської дипломатії.

Нагадаємо, на початку лютого усі 27 лідерів Євросоюзу домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі 50 мільярдів євро.

  • Вас може зацікавити:

Підуть на потреби України: в ЄС досягли угоди щодо використання заморожених грошей РФ

ЄС випустить понад мільйон снарядів за рік: скільки отримає Україна

В ЄС назвали дату початку переговорів з Україною про вступ