RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

"Залізний генерал": що відомо про екс-Головкома, що втримав Україну у найважчий час

8 лютого 2024 року, фактично через два роки боротьби з російськими окупантами, глава держави Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройних сил України.

"Апостроф" зібрав все, що важливо знати про постать генерала Залужного та чим він запам'ятався.

Читайте також: В ЗСУ нова команда: Зеленський назвав імена

Воєнне управління

Збройні сили - основне військове формування, від якого залежить оборона країни, захист суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Саме армія забезпечує стримування противника.

За Конституцією, Верховний Головнокомандувач ЗСУ - президент України. Це формальна та представницька посада і до безпосереднього керівництва військовими операціями відношення немає. Тоді як найвищою військовою посадовою особою в Збройних силах є Головнокомандувач, ким був 50-літній генерал Валерій Залужний.

Як правило, Головнокомандувач здійснює керівництво армією через Генеральний штаб. Раніше начальник Генерального штабу та Головнокомандувач були однією посадою.

Ключові завдання Головнокомандувача:

  • діяльність, спрямована на розвиток армії;
  • технічне забезпечення;
  • підготовка та практичне застосування;
  • управління ЗСУ.

Абсолютно всі командувачі видів та окремих родів військ підпорядковуються Головнокомандувачу.

Водночас, з 2018-го посада міністра оборони - політична, її може обіймати тільки цивільна особа. До відповідальності входить стратегічний розвиток сфери оборони та її забезпечення.

Що відомо про Валерія Залужного

Валерій Залужний народився 8 липня 1973 року у Новоград-Волинську (зараз Звягель Житомирської області) у родині військовослужбовців.

Його називають новим типом воєначальника, адже не закінчував жоден російський чи радянський військовий заклад. Його освіта – це українські виші військового спрямування. Зокрема, Одеський інститут сухопутних військ, Національна академія оборони, Національний університет оборони імені Івана Черняховського. У 2020-му закінчив магістратуру в Острозькій академії. Всі дипломи - з відзнакою.

Влітку 2021 року в оборонній сфері провели низку кадрових змін. Президент змінив Головнокомандувача ЗСУ, начальника Генерального штабу, командувача операції Об'єднаних сил, командувачів Десантно-штурмових військ ЗСУ та Повітряних сил.

У липні 2021 року Залужний змінив Руслана Хомчака на посаді Головнокомандувача Збройних сил. Призначення позитивно сприйняли у всіх політичних колах. Його поважали за відкритість, бойовий досвід та повагу до простих бійців.

Залужний пройшов усі щаблі військової служби, від командира взводу до командира батальйону. Також пройшов службу в керівництві всіх чотирьох Оперативних командуваннях Сухопутних військ: був заступником командувача військ з бойової підготовки ОК "Схід", заступником командувача військ ОК "Південь", начальником штабу - першим заступником командувача військ ОК "Захід". Водночас, посаду командувача військ ОК "Північ" змінив на Головнокомандувача. З 2014-го воював на сході країни, очолював штаб Операції об’єднаних сил.

Залужний рідко давав інтерв’ю, в одному з них, до повномасштабної війни з Росією, головнокомандувач наголосив, що українська армія змінилася, а радянщина залишилась у спільній з країною-агресоркою історії. Тоді як молоді офіцери, що приходять на службу, змінять армію через найближчі п’ять років.

На початку війни 2022-го сили оборони України змогли зупинити наступ більш ніж 100 батальйонно-тактичних груп противника на дев’яти напрямках. Українські військові звільнили Київську, Харківську області, окупований обласний центр Херсон.

Командування разом зі штабом здійснював Головнокомандувач Валерій Залужний. З часів Другої світової війни аналогічних за масштабом та інтенсивністю військових кампаній не було.

Нагадаємо, політтехнологи розповіли, чому за відставкою Залужного видніється тінь виборів.

  • Вас також може зацікавити:

Зеленський призначив нового Головнокомандувача ЗСУ: офіційне звернення президента

Керівництву ЗСУ потрібні зміни: Умєров виступив з заявою

Залужний звернувся до українців після зустрічі з Зеленським: текст заяви