RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Гарантії безпеки і снаряди від ЄС: підсумки візиту лідерів країн Заходу до Києва

У суботу, 24 лютого, на знак солідарності до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у Київ прибули лідери низки країн-союзників, а також президент Європейської комісії.

"Апостроф" оприлюднює головні підсумки візиту.

Читайте також: У Києві сотні людей вийшли на акцію нагадати про українських полонених: фото та відео

Угоди про гарантії безпеки

Президент України Володимир Зеленський підписав угоди про співпрацю у сфері безпеки з прем'єр-міністрами Італії та Канади, Джорджією Мелоні та Джастіном Трюдо. Ці документи діятимуть впродовж 10 років: Оттава та Рим беруть на себе зобов'язання надати Україні швидку та постійну оборонну, військову та економічну допомогу, шукати шляхи для затвердження нових санкцій проти Росії, забезпечити перехід Збройних сил України на стандарти НАТО тощо.

Військова допомога

Європейський Союз доставить в Україну мільйон артилерійських снарядів калібру 155 мм. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн. Зазначається, що снаряди, які Євросоюз обіцяв передати Україні до березня 2024 року, доставлять до кінця цього року.

Крім того, Європейський Союз виділив Україні 28 млрд євро як військову підтримку. За словами голови Єврокомісії, оборонна промисловість ЄС збільшує виробництво снарядів на 40%.

Також Володимир Зеленський зустрівся з міністром оборони Швеції Полом Йонсоном та колишнім прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном.

Під час зустрічі було порушено питання спільного виробництва зброї, а також майбутні двосторонні переговори щодо підписання угоди про гарантії безпеки. Президент України подякував Швеції за пакет допомоги на суму майже 700 млн євро.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україна підписала з Данією аналогічний договір.

  • Вас також може зацікавити:

Чехія знайшла 800 тисяч снарядів для України: з'явилися цікаві подробиці

Два роки великої війни: від перемог до непростих рішень

Контрнаступ буде? До чого Україні готуватися на третій рік війни