RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Контрнаступ буде? До чого Україні готуватись на третій рік війни

Олег Жданов про плани військові

Українські воїни Чого чекати від третього року війни Фото: lrt.lt

Рік тому ми чули дуже багато про наш контрнаступ і відвоювання захоплених росіянами територій, а нині про це ані слова. Радше риторика йде про те, щоб вистояти у міцній обороні. Чому змістилися акценти та які можуть бути військові плани на третій рік війни - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився військовий експерт Олег Жданов.

За минулий рік війни ми зробили ще один крок до перемоги в плані знищення бойових потенціалів російської армії. Вони поступово вичерпуються - запаси у них ще є, але якість того ж озброєння на сьогоднішній день стає дедалі гіршою. Однак - я це говорив раніше і повторю зараз - у США є свій сценарій ведення цієї війни. Нашими руками і нашою кров'ю відбувається повне виснаження росії і позбавлення її бойового потенціалу. І сьогодні ми спостерігаємо війну на виснаження.

Читайте: Росія "здувається": Буданов спрогнозував контрнаступ, але не в 2024 році

Багато в чому питання ведення війни залежить від постачання техніки та озброєння. У сучасній війні воювати повинна техніка - так, звісно ж, з особовим складом. Але техніка. Ті ж м'ясні штурми треба перемагати за допомогою заліза, а не шаленого і всебічного героїзму нашої піхоти. І в цьому величезна проблема, яка полягає в тому що наші партнери розтягнули постачання техніки і озброєння у 2023 році.

Беремо за приклад танковий "Рамштайн", який відбувся у січні 2023 року. А танки прийшли наприкінці весни. І коли ми починали контрнаступ, за словами окремих воєнних начальників, не вся заявка була виконана з боку наших партнерів.

А сьогодні відбувається взагалі провал в плані постачання боєприпасів. Ми це відчуваємо на фронті і це відображається на якості оборони наших військ. Знову таки, ми змушені за рахунок героїзму нашої піхоти утримувати позиції - і це за мінімальної можливості вогневого ураження ворога і за відсутності щонайменше двох видів озброєння, які на сьогоднішній день нам не поставлені. Мова про оперативно-тактичні ракетні комплекси чи ракети до комплексів, бо пускові установки у нас давно є, і авіацію.

Роль авіації у сучасному бою нам наочно продемонструвала російська авіація в Авдіївці. Що може зробити авіація з будь-яким районом оборони, не зважаючи на те, наскільки він укріплений.

Читайте: Від Парижа до Мюнхена: що дав Україні "галоп" по Європі Зеленського

Плюс ми свої очікування традиційно завищуємо і завжди зводимо до рангу святого писання якусь мету, яку ми хочемо отримати. Це наше національне. А сьогодні скажу словами відомої приказки: хто обпікся на молоці, той дує й на воду. Наші думки стали більш приземлені і ми розуміємо, якщо танки і артилерія не прийдуть від наших партнерів, то ми довго в обороні не вистоїмо.

Щодо мобілізації зауважу наступне - мобресурс на сьогоднішній день є. Але відсутня внутрішня політика держави щодо мотивації і примушення населення. Вона повністю відсутня. Адже у громадянина є як права, так і обов'язки. Так ось - мотивація з боку держави і формування суспільної думки відносно того, що треба йти і захищати - на сьогоднішній день повністю відсутні. Але навіть якщо ми сьогодні почнемо цю роботу з населенням і збільшимо темпи мобілізації, то куди ми їх дінемо, під що ми їх мобілізуємо? Одягнемо у форму і вручимо автомати? Де танки, де ББМ, де артилерія, щоб цих людей посадити на техніку і сформувати повноцінне військо.

Мобілізація і сьогодні йде - можливо не такими темпами як хотілося, поганий чи хороший закон тощо - але вона триває. А питання технологічності і оснащення армії - першочергове. І від нього залежить кількість обсягу мобілізації, яка потрібна для формування сучасної армії.

Читайте: Знову на Київ? Чого очікувати від російських агресорів цього року

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців