RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Відставка президента і вступ Швеції до НАТО: Будапешт ухвалив остаточні рішення

26 лютого в Угорщині парламент обрав нового, сьомого, президента, - кандидата від керівної коаліції "Фідес-КДНП" Тамаша Шуйока. Також вирішив долю Швеції у прагненні вступу до НАТО.

Про це повідомляє Hirado.hu.

Читайте також: Санкцій не уникнути: Кремль отримав новий удар від "союзника"

Як зазначається, депутати підтримали його кандидатуру 134 голосами, п'ятеро - висловились проти.

Очікується, що Тамаш Шуйок вступить на високу посаду з 5 березня. До цього моменту обов’язки та повноваження президента буде виконувати голова угорського парламенту Ласло Кевер.

Тамаш Шуйок 1956 року народження. За професією - юрист. Зокрема, працював юрисконсультом, адвокатом, почесним консулом Австрії. У 2014-му став членом Конституційного суду, у 2016-му - став його керівником. В партії називають його "юристом з бездоганним минулим і чудовою підготовкою". Зокрема, керівні політпартії з коаліції бачать у ньому "шанс втілити єдність нації".

На початку лютого Каталін Новак подала у відставку з посади президента країни. Таке рішення ухвалила після того, як помилувала засудженого у справі про педофілію. У квітні 2023 року було помилувано близько 20 людей, серед яких був засуджений у справі про педофілію. Після цього у країні люди вийшли на демонстрації, вимагаючи її відставки.

Ще парламент ухвалив чергове важливе рішення. Як інформує агенція Reuters, Швеція подолала останню перешкоду на шляху до вступу в НАТО після схвалення членства країни угорським парламентом. Так, ця країна була останнім членом альянсу, який схвалив її вступ. Після завершення решти формальних процедур країна офіційно стане членом НАТО.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Орбан зробив недолугу заяву про територіальну цілісність України.

  • Вас також може зацікавити:

Угорщину хочуть позбавити права голосу: який механізм може застосувати Євросоюз

50 млрд євро допомоги, права угорців і не тільки: головні підсумки візиту Сіярто в Україну

Орбан і Фіцо змінили риторику щодо України: з’явилося пояснення несподіваної "доброти"