RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Суд Гааги видав ордери на арешт двох командувачів армії РФ

У Міжнародному кримінальному суді в Гаазі видали чергові ордери на арешт для громадян Росії. Цього разу йдеться про двох командувачів російської армії Сергія Кобилаша та Віктора Соколова.

Про це йде мова у заяві суду.

Читайте також: Суд в Гаазі блокує зусилля України щодо створення спецтрибуналу для РФ: суддям висунули серйозні звинувачення

Як зазначається, Палата попереднього провадження знайшла підстави вважати, що вищевказані особи несуть відповідальність за ракетні обстріли, які завдавали сили під їхнім командуванням по енергоінфраструктурі України у період з 10 жовтня 2022-го по мінімум 9 березня 2023 року. Тоді відбулася кампанія з масованих атак на українські електростанції та підстанції.

Відомо, що генерал-лейтенант ЗС РФ Сергій Кобилаш на момент скоєння воєнного злочину був командувачем дальньої авіації Повітряно-космічних сил РФ.

Адмірал Віктор Соколов був у той час командувачем Чорноморського флоту РФ.

З рішення суду випливає, що вказані особи відповідальні за воєнні злочини у вигляді атак на цивільні об’єкти та заподіяння надмірної випадкової шкоди мирним громадянам чи пошкодження цивільних об’єктів. Також інкримінують злочин проти людяності.

Суд зауважив, що "є розумні підстави вважати", що ці два російських командувача несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за злочини.


При цьому зміст ордерів видається під грифом "таємно" для захисту свідків та безпеки розслідування. Проте, беручи до уваги, що РФ надалі завдає ударів по цивільних об'єктах в Україні, суд вважає, що поінформованість громадськості про ордери допоможе запобігти подальшому вчиненню аналогічних злочинів.

Ордери на арешт означають, що відтепер ці особи мають бути затримані та передані до суду у 124 державах світу, які ратифікували Римський статут. Україна підписала документ, проте не ратифікувала.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження II видала ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна.

  • Вас також може зацікавити:

Світ отримав сигнал: генпрокурор України про ордер на арешт Путіна

Росія тримає в полоні понад 3 тисячі українців: що відомо про їхню долю

Дитячий табір у Криму відмовився повернути дитину до Херсона: що відомо