RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У ЄС ухвалили кримінальну відповідальність за обхід санкцій

У вівторок, 12 березня, під час пленарного засідання Європарламента у Страсбурзі було ухвалено, що порушення обмежувальних заходів Євросоюзу стане кримінальним правопорушенням в усіх країнах-членах. Прибутки ж, отримані від обходу санкцій проти РФ, конфісковуватимуться на користь України.

Про це, як пише DW, йдеться у резолюції, зроблені від імені Єврокомісії, Ради ЄС та Європарламенту.

Читайте: Повторення нацизму: на Заході пояснили, чому з Росією і Путіним нема про що говорити

"Щоб забезпечити ефективне застосування обмежувальних заходів, цілісність внутрішнього ринку та досягнення високого рівня безпеки в зоні свободи, безпеки та правосуддя, необхідно встановити спільні мінімальні правила щодо визначення кримінальних правопорушень і покарань за порушення цих обмежувальних заходів ЄС", - говориться у резолюції.

Тому Європарламент запропонував, щоб держави-члени ввели до своїх національних законодавств "ефективні, пропорційні та переконливі покарання для фізичних або юридичних осіб, які порушують обмежувальні заходи ЄС".

Уряди ЄС "повинні гарантувати", що обхід санкцій вважатиметься у їхніх країнах кримінальним злочином.

У резолюції згадується про поширену практику, за допомогою якої часто здійснюється обхід санкцій ЄС, коли "грошові засоби, майно чи економічні ресурси передаються третім особам". Зазначені дії, як наголошується, підривають ефективність обмежувальних заходів і "підпадають під категорію злочинів, пов'язаних з обходом санкцій".

Прибутки, отримані внаслідок порушення обмежувальних заходів, повинні стати об'єктом конфіскації, говориться у резолюції. "Якщо ці конфісковані активи пов'язані з російською воєнною агресією проти України (…), то вони або доходи, отримані від їх ліквідації, повинні стати внеском для відбудови України", - йдеться в документі.

Покарання за обхід санкцій "має бути ефективним, стримувальним та пропорційним". Це - позбавлення волі для фізичних осіб і штрафи для компаній та підприємств, які будуть "пропорційними фінансовій вигоді, отриманій від вчинення правопорушення".

Резолюція зобов'язує кожну країну-члена ЄС створити спеціальний орган, який займатиметься координацією та співпрацею між національними правоохоронними органами та інституціями ЄС, які відповідають за втілення санкцій.

Нагадаємо, раніше депутат Бундестагу Родеріх Кізеветтер закликав до ембарго на постачання до Росії сировини для боєприпасів.

  • Читайте також:

Санкції не за горами: США пригрозили банку, який працює в Україні та Росії

"Тихі гавані" для бізнесу росіян: чому В'єтнам та Індонезія не стануть для них "запасними аеродромами"

Британські фірми допомогали армії РФ: постачали обладнання для дронів і не тільки