RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

Путін переобрався на новий термін: як відреагував світ

Західні країни та Україна засудили перемогу Володимира Путіна на виборах президента РФ 17 березня, а також незаконне проведення "голосування" на тимчасово окупованих українських територіях (ТОТ).

"Апостроф" зібрав заяви лідерів країн світу щодо перемоги Путіна на президентських виборах.

Читайте також: Що чекає на Росію у разі перемоги Путіна: п'ять основних сценаріїв

Україна

Президент України Володимир Зеленський заявив у своєму вечірньому зверненні, що в "імітації виборів" президента Росії немає легітимності, а російський диктатор "захворів на владу та робить усе, щоб правити довічно".

"Він (Путін - "Апостроф") боїться найбільше тільки одного – справедливості. Жодної легітимності у цієї імітації виборів немає та бути не може. Цей діяч має закінчити на лаві підсудних у Гаазі – саме це ми маємо забезпечити. Усі у світі, хто цінує життя й порядність", - наголосив український лідер.

Європейська Рада

Ще у перший день виборів президента РФ, 15 березня, глава Європейської Ради Шарль Мішель вже "привітав" Володимира Путіна з перемогою.

"Я хотів би сьогодні привітати Володимира Путіна з переконливою перемогою на виборах, які починаються сьогодні. Без свободи. Без опозиції. Без виборів", - написав він на своєму акаунті в Х.

Велика Британія

Глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон приєднався до заяв світових політиків щодо фальсифікованого голосування в Росії.

"У Росії закрилися виборчі дільниці після незаконного проведення виборів на території України, відсутності вибору для виборців та відсутності незалежного моніторингу ОБСЄ. Це не те, як виглядають вільні та чесні вибори", - повідомив він на своєму акаунті в Х.

США

"Вибори вочевидь не є ані вільними, ані справедливими з огляду на те, як Путін саджав до в'язниці політичних опонентів і не дозволяв іншим балотуватися проти нього", - зазначив представник національної безпеки Білого дому США американському виданню US News & World Report.

Німеччина

У МЗС Німеччини заявили, що вибори в Росії не були вільними та чесними, а також засудили незаконне проведення виборів на ТОТ.

"Правління Путіна авторитарне, він спирається на цензуру, репресії та насильство. "Вибори" на окупованих територіях України є недійсними і є ще одним порушенням міжнародного права", - повідомили у німецькому зовнішньополітичному відомстві в Х.

Польща

У МЗС Польщі заявили, що "голосування відбувалося в умовах крайніх репресій проти суспільства, що унеможливлюють зробити вільний, демократичний вибір" та теж засудили псевдовибори на ТОТ.

"На особливий осуд заслуговує незаконне рішення Кремля провести вибори на ТОТ України. Це демонстративне порушення міжнародного права, зокрема Статуту Організації Об'єднаних Націй, і його можна розглядати лише як чергову спробу підірвати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Польща не визнає і ніколи не прийме проведення і результати "виборів", проведених на цих територіях. Росія має нести відповідальність за її організацію та проведення на території України", - йдеться в офіційній заяві МЗС Польщі.

Чехія

У МЗС Чеської Республіки не визнали правомочність "виборів" президента РФ на ТОТ та вважають їх недемократичними та непрозорими.

"Чехія не визнає проведення цього нелегітимного виборчого фарсу в Автономній Республіці Крим і в місті Севастополі та частині Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Окупація вищезазначених територій є порушенням незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України відповідно до Статуту ООН та принципів міжнародного права. Метою Росії є знову легалізація результатів її агресивної політики щодо України. Водночас вона неодноразово порушує міжнародне право, посягаючи на суверенітет іноземних держав", - йдеться у заяві.

Білорусь

Водночас однією з небагатьох країн, яка не має претензій до виборів президента РФ, стала Білорусь. У білоруському МЗС заявили, що голосування пройшло "у повній відповідності з національним законодавством, відбулися на конкурентній основі та за умови забезпечення вільного волевиявлення громадян".

"Високий рівень явки виборців у всіх регіонах Росії став чіткою і адекватною відповіддю громадян на найсильніший зовнішній тиск, спроби недоброзичливців зірвати вибори, посіяти в суспільстві страх і недовіру до влади", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, під час "виборів Путіна" у Пітері у виборчу дільницю кинули "коктейль Молотова".

  • Вас може зацікавити:

Чи визнає Захід "перемогу" Путіна: експерт про наслідки голосування в Росії

"Вибори Путіна" на окупованій території України: США зробили жорстку заяву

Голосують під радянські пісні: журналіст із Херсона про "вибори" окупантів на півдні України