RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Проросійський соратник Фіцо переміг на виборах президента Словаччини

Спікер парламенту Словаччини, голова партії правлячої коаліції Петер Пеллегріні переміг у другому турі президентських виборів. Він також є союзником проросійського прем'єр-міністра Роберта Фіцо, який виступав за припинення допомоги Україні.

Про це поінформувала Центральна виборча комісія після підрахунку всіх голосів ввечері 7 квітня.

Читайте також: "Захищає свої інтереси": словацький політик відмовився визнати Росію агресором

Він набрав 53,12% голосів, тоді як його прозахідний, ліберальний опонент, колишній міністр закордонних справ Іван Корчок набрав 46,87%.

Пеллегріні протягом 2018-2020 років був прем'єр-міністром Словаччини, а згодом став спікером Національного парламенту країни та очолює партію з правлячої коаліції - HLAS. Торік він створив коаліцію з партією SMER-SD Фіцо.

Заяви Пеллегріні про Україну

На другий рік широкомасштабної війни в Україні, у лютому 2024 року, він наголосив, що "варто було би спробувати створити можливості для дипломатичному рішенні".

"Ми всі стоїмо за Україну та засуджуємо Росію як агресора. З іншого боку, після двох років війни, після того, як багато було надано допомоги минулого року, наразі ми перебуваємо в глухому куті і не бачимо вирішення цього конфлікту... Варто було би спробувати створити можливості для дипломатичного рішення", - зазначив тоді спікер парламенту Словаччини.

Пеллегріні висловив сумніви у військовому рішенні без допомоги дипломатії, а також хвилювався, що якщо не спробувати вирішити це дипломатичним шляхом, через рік Україна знову втратить ще десятки тисяч життів.

Під час дебатів він заявив, що необхідно "негайно припинити вогонь та почати мирні переговори" РФ та України.

Премʼєр-міністр Словаччини Роберт Фіцо після свого обрання виступив за припинення підтримки України зброєю. Водночас Пеллегріні дотримувався трохи іншої позиції.

"Я виступаю за продовження виконання замовлень, зроблених на комерційній основі. Якщо хто замовляє і платить за ці системи, то це підтримка словацької промисловості", – наголосив він.

Також у січні 2024 року він повідомляв, що влада Словаччини вирішила не розривати приватні військові контракти, що укладені з українською державою.

Нагадаємо, кандидат у президенти США Дональд Трамп на зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном пропонував припинити надавати фінансову допомогу Україні, тоді "війна закінчиться".

  • Вас може зацікавити:

Хай їдуть воювати: у Словаччині знайшли альтернативу військам НАТО в Україні

Єдиний з лідерів ЄС і НАТО: Орбан надіслав лист Путіну і привітав з "перемогою"

Орбан знову висунув вимоги Україні: що написав у своєму листі в Київ