RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Які документи потрібні для компенсації збитків, завданих Росією: детальне роз’яснення

Українці, які зазнали шкоди від російської агресії, можуть надати як підтвердження збитків відповідні документи.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла заступник голови Офісу президента України Ірина Мудра.

Як відомо, з 2 квітня 2024 року розпочали приймати заяви про завдану РФ шкоду до Міжнародного реєстру збитків.

"Для кожної категорії збитків буде розроблено спеціальну форму заяви, яку особа заповнюватиме, обираючи відповіді зі списку. Також в заяві буде розділ, куди можна буде завантажити документи, що підтверджують право власності на пошкоджене майно, а також матеріали, які підтверджують його пошкодження чи знищення", - розповіла Ірина Мудра.

За її словами, такими матеріалами можуть бути фото- чи відеофіксація, публікації в ЗМІ, експертні оцінки, акти обстеження тощо: "Власне будь-яка доступна інформація, яка підтверджує факт руйнування".

Також можна додати документи щодо вартості знищеного чи пошкодженого майна.

"Наприклад, якщо особа вже самостійно відремонтувала пошкоджений об’єкт, то до заяви можна буде додати документи, які підтверджують суми, витрачені на ремонт, - каже Мудра. - Якщо в особи є підтверджуючий документ щодо оцінки збитків, наприклад, рішення українського суду, то вона також може додати його до своєї заяви".

Читайте також: Українцям компенсують збитки, завдані Росією: як подати заяву

Проте, якщо таких документів немає, то це не страшно, оскільки оцінювати збитки та призначати компенсації буде спеціальна Компенсаційна комісія, робота над створенням якої зараз триває.

"Також Комісія буде оцінювати і нематеріальні збитки, зокрема шкоду життю і здоров’ю. Тому, якщо у людини є якісь документи, які підтверджують, наприклад, витрати на лікування, то варто їх долучити до заяви. Проте, якщо у особи немає ніяких документів, які вказують на суму збитків, Комісія все одно ухвалить рішення про компенсацію, виходячи з власної оцінки і затверджених методик", - додала заступниця керівника Офісу президента.

Вона також підкреслила, що механізм компенсацій створений не тільки для українців, а для всіх, хто постраждав від російської агресії.

"Так що заяви до Реєстру можуть подавати громадяни будь-якої держави. Причому не тільки ті, хто постраждав фізично. Це може бути, наприклад, іноземний студент, який був вимушений виїхати з України, не закінчивши навчання. Чи людина, яка тут працювала і втратила роботу через війну. Всі вони мають право на відшкодування своїх втрат", - сказала Ірина Мудра.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Є кілька способів, як відшкодувати збитки за рахунок Росії – заступник голови Офісу президента Ірина Мудра

  • Вас може зацікавити:

У квітні стартує подача заявок на відшкодування за зруйноване житло: всі подробиці

"Відновлення" у "Дії": як українцям компенсують збитки за зруйноване житло

Українці можуть оформити карту "єВідновлення": що потрібно знати