RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Українцям компенсують збитки, завдані Росією: як подати заяву

Всі постраждалі від російської військової агресії вже можуть подавати заяви на отримання компенсацій за спричинену шкоду.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла заступник голови Офісу президента України Ірина Мудра.

Читайте також: Лідери ЄС вирішили передати Україні доходи від заморожених активів РФ

За її словами, Україна та її партнери створили спеціальний міжнародний механізм для стягнення репарацій з РФ за її злочинні дії проти нашої країни і громадян. В рамках цього механізму запущено Міжнародний реєстр збитків, що знаходиться у Гаазі.

"2 квітня на міністерській конференції "Відновлення справедливості для України" було оголошено про технічний старт прийому заяв Реєстром. Приймати заяви буде портал "Дія", адже Міжнародний реєстр збитків - це цифрова платформа. Кожна особа за допомогою смартфона чи комп’ютера зможе зафіксувати свої збитки від війни, - розповіла Ірина Мудра. - Якщо у особи з тих чи інших причин немає можливості скористатися "Дією", то вона зможе отримати допомогу в уповноважених установах - Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП), у нотаріусів, центрах безоплатної правової допомоги, у державних реєстраторів, в місцевих адміністраціях тощо. Але з цього приводу буде проведено інформаційно-розʼяснювальну роботу для населення".

За її словами, категорії збитків вже затверджені Радою реєстру, всього їх 44, і для фізичних осіб цей перелік є найбільшим. Зокрема в ньому є такі види збитків:

  • матеріальна шкода, завдана рухомому і нерухомому майну;
  • втрата доступу до освіти і медицини;
  • втрати від вимушеного переселення, як в межах України, так і за кордон;
  • депортація з окупованих територій;
  • втрата близької людини;
  • шкода, завдана життю і здоров’ю людини, її особистій недоторканості (тілесні ушкодження, тортури, сексуальне насильство тощо);
  • примусове позбавлення свободи;
  • примусові роботи.

Бізнес може вимагати компенсацій за знищення виробничих приміщень і обладнання, за втрачену в результаті припинення роботи вигоду тощо. До збитків, завданих державі, відноситься руйнування об’єктів інфраструктури, знищення чи викрадення культурних та історичних цінностей, шкода навколишньому середовищу тощо. Також будуть подані до компенсації витрати держави на гуманітарні проєкти, пов’язані з війною.

Читайте повний текст: Є кілька способів, як відшкодувати збитки за рахунок Росії – заступник голови Офісу президента Ірина Мудра

Вас також може зацікавити:

Російські активи – це соковитий плід, який низько висить – заступник міністра юстиції

Привіт друзям Путіна: які обмеження міститиме 14-ий пакет санкцій ЄС

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"