RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

В ЄС ініціюють офіційні переговори щодо членства України: проти лише одна країна

В Брюсселі офіційні особи прагнуть розпочати офіційні переговори про вступ України до Європейського Союзу наступного місяця – наразі триває дипломатична робота, щоб переконати уряд Угорщини.

Про це пише видання Politico.

Читайте також: ЄС остаточно ухвалив допомогу Україні на 50 млрд євро: на що підуть гроші

В повідомленні з посиланням на обізнаних в цьому питанні осіб йдеться про те, як чиновники Бельгії наполягають на початку офіційних переговорів про вступ України до Європейського Союзу вже наступного місяця.

В свою чергу дипломати продовжують працювати з тим, щоб переконати Угорщину дати згоду на переговори:

"За лаштунками дипломати з ЄС і Києва інтенсивно працюють над тим, щоб переконати угорський уряд дати згоду на початок переговорів про вступ України до ЄС".

За словами п'яти дипломатів, мета зусиль полягає в тому, щоб розпочати офіційні переговори вже 25 червня.

Зауважується, що початок переговорного процесу про вступ України до ЄС "...приніс би моральне піднесення Україні… і давно прагне приєднатися до західного блоку". Проте раніше він був затриманий через опозицію з боку Угорщини.

Politico згадує, як після квітневих переговорів між Андрієм Єрмаком і міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто, "сторони відзначили позитивну динаміку діалогу". Тоді Київ відреагував на викладений Будапештом список з 11 пунктів і чекав на відповідь Угорщини.

За словами одного з дипломатів ЄС, Угорщина, ймовірно, хоче розв'язати питання про вступ України до ЄС ще до того, як вона перебере на себе піврічне головування в Раді ЄС на ротаційній основі в липні. Ось як коментує це дипломат ЄС:

"Було відчуття, що цього не варто робити до виборів (до Європейського парламенту, 9 червня – "Апостроф"), оскільки це може стати передвиборчим питанням".

Після того, як лідери ЄС дали політичну згоду, наступним кроком у вступі є початок офіційних переговорів. Проте Угорщина, зокрема прем'єр-міністр Віктор Орбан, найбільше перешкоджала підтримці України з боку ЄС.

Натомість як стверджують дипломати, Угорщина зацікавлена в тому, щоб успішно головувати в Раді ЄС. Саме тому бельгійці також намагаються переконати Угорщину, що це і їхній політичний інтерес — чиновники Бельгії вже призначили міжурядову конференцію на 25 червня, за кілька днів до того, як Будапешт має перебрати на себе головування в ЄС 1 липня.

Нагадаємо, раніше на Заході висловились про переговори щодо вступу України до ЄС.

  • Вас також може зацікавити:

Перемир'я поки що неможливе: головні тези розмови Зеленського з журналістами про війну і не тільки

"Це було непросте рішення": Шольц оголосив про новий пакет допомоги Україні

Візит Блінкена до Києва: що він сказав про допомогу Україні, війну, корупцію та Путіна