RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Перемир'я поки що неможливе: головні тези розмови Зеленського з журналістами про війну і не тільки

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з представниками ЗМІ та обговорив велику кількість питань – від ситуації на фронті, зокрема на Харківщині, до питання перемир’я, допомоги та острахи партнерів, вступу в ЄС, НАТО, та кадрові зміни в уряді.

Головні тези президента передає РБК-Україна.

Читайте також: Концерт не за заявками: для кого грав Блінкен у київському барі

Харківська область – ситуація

Зеленський наголосив, що наразі оборонці "стабілізували росіян там, де вони зараз знаходяться" – окупанти мають просування, максимальна глибина якого становить 10 км, на деяких напрямках бригад у ворога немає ніякого просування. Президент наголосив:

"Зараз ми посилили кілька напрямків окремими батальйонами - те, що можна було забрати десь з резерву і з деяких напрямків. Перетин росіянами кордону пов’язаний з тим, що не вистачає ППО. Вони на відстані, де у них є перевага, діють авіабомбами, артилерією…8 місяців паузи в ухваленні рішень партнерами. Зрозуміло, що наших воїнам було непросто".

На питання стосовно фортифікацій він зауважив наступне:

"Ворог дійшов до першої лінії. Перша лінія - це не кордон, там неможливо будувати, тому що через відповідну зброю, якою працювали росіяни, наші люди гинули. Вони приблизно там зараз й знаходяться. Це є перша лінія, лінія, яку побудували на війні, під постійним вогнем, наші військові. Першу та другу лінію будують військові, а третя лінія побудована місцевими владами. Вона найпотужніша - не тому, що вони краще за військових, а просто тому, що вона далі від зброї, від снарядів, від обстрілів".

На його думку, ворог, окрім зони в 10 км, націлився на Вовчанськ: "...вони хочуть завжди розвивати успіх, якщо він є". Проте ситуація стабілізована.

Ситуація зі зброєю та ініціатива Чехії

Президент запевнив, що є прогрес навіть у рамках чеської ініціативи, яка стосується артилерійських боєприпасів:

"Вперше за роки війни жодна із бригад не скаржиться, що немає артилерійського снаряда. І це відбувається упродовж останніх 2 місяців. Втім, ще прийдеться дуже багато працювати. Чеська ініціатива буде йти. Про гроші з усіма партнерами ведемо перемовини".

Крім того, зараз запускається ініціатива, за якою партнери фінансуватимуть виробництво українських дронів і засобів РЕБ. Він також додав, що технічні характеристики українських дронів покращуються:

"Ми починаємо їх багато виробляти, а на них немає грошей, можемо виробляти більше, ніж є грошей".

Використання допомоги Заходу для ударів по РФ

На цю тему Зеленський сказав, що не повинні бути якісь заборони:

"... тому що це не про наступ української армії з використанням західної зброї на території Росії. Це - захист. Це так само, як превентивні санкції, про які ми всім говорили перед повномаштабним вторгненням. Це те саме. Це попередження. І мало того, у них же там така сама "сіра" зона. У них там виселення людей тощо. У них також на прикордонні цивільних людей майже немає, з їх сторони. Зі зрозумілих причин".

Острахи партнерів

На думку Зеленського, партнери побоюються поразки Росії у цій війні:

"Вони хотіли би, щоб Україна перемогла так, щоб Росія не програла. Бо це буде непередбачуваний програш і непередбачувана геополітика. Я вважаю, що так воно не працює. Щоб Україна перемогла, нам треба дати все те, з чим перемагають".

Візит Ентоні Блінкена до Києва

Президент поділився деталями візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена в Україну, вказавши на декілька ключових аспектів цієї поїздки: про фінансову допомогу та системах ППО:

"По-перше, пакет у 2 мільярди доларів. По-друге, пропозиції від США щодо гарантій безпеки. Драфт Договору про гарантії безпеки вже є. По-третє, обговорили наше бачення Саміту НАТО. Вони почули наше бачення, прийняли цю інформацію і повернуться зі зворотним зв'язком”

Окремо президент акцентував на важливості систем протиповітряної оборони: "На якій стадії знаходиться діалог з тією чи іншою країною, в якої є відповідні системи. Де ми їх бачимо, де партнери їх бачать, коли це може бути і що для цього потрібно зробити".

Ініціатива Макрона стосовно військ Заходу

Зеленський також прокоментував заяву президента Франції Еммануеля Макрона щодо можливого відправлення іноземних військ в Україну. Він сказав, що "тренування в Україні" є логічним рішенням:

"Тренування в Україні логічне - ми про це вже говорили. Швидше, ніж їхати, наприклад, у Францію, навіть в Польщу. А потім - співпраця з розмінування, можна зробити хаб із ремонту французької ж, наприклад, техніки прямо в Україні, щоб не відправляти це у Францію. Я на це дивлюсь дуже позитивно, скажу чесно. Все це могло би бути кроком, який підштовхнув би і інші країни. Тобто це відкриває якусь нову сторінку в цій війні".

Ймовірність переговорів

Президент наголосив: західні союзники не чинять тиску на Україну щодо початку переговорів з Росією: "Партнери не штовхають нас. Хоча мені здається, що в атмосфері світу це є. І тут нам потрібно бути просто дуже стійкими і сильними. І обраний сьогодні правильний майданчик, де у нас є ініціатива - Саміт миру".

Перемир’я на час Олімпіади

Президент України заявив, що поки не вірить у можливість перемир'я з Росією під час літніх Олімпійських ігор:

"У нас вже було припинення вогню. Але воно не дуже працює з цим ворогом. Крім того, є ризик - хто буде фіксувати, що в час припинення вогню їхні сили не підійдуть до нас? Припинення вогню ж не заважає технікою заїхати ближче, а потім включити наступ. Тобто я не розумію деталі. Для мене поки що це звучить, як нежива історія".

Він також вважає, що російський диктатор Володимир Путін не зацікавлений у діалозі зі світовою спільнотою:

"Тому, що Китай виступає за територіальну цілісність будь-якої держави. На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін шукав так само вихід з цієї ситуації. Бо зараз у нього немає дискомфорту. Тому що - куди ми стріляємо? Що ми можемо атакувати? Чим? Наскільки економічно нам будуть допомагати? Санкції дотиснемо - не дотиснемо? Трибунал буде - не буде? Треба відповісти собі на кожне з цих запитань. І щодня працювати і просуватися по кожному з цих напрямків".

Цілі на саміті миру

Коментуючи майбутній глобальний саміт миру в Швейцарії (15-16 червня 2024 року), президент описав очікувані результати для Києва – отримання важливого комюніке:

"Хочемо отримати енергетичну безпеку, включаючи ядерну. Бо, я вважаю, що тут всі зацікавлені, і це може нам дати можливість спрогнозувати іншу зиму. Хочемо отримати вільне судноплавство. Будь-які вантажі українським морем без ризику. Це і безпека людей в Одесі і загалом на Півдні. Тому що вони б'ють по портах - це і інфраструктура, і море, і економіка".

Він також наголосив: "І ще зробити серйозний крок щодо поштовху до обміну полоненими. У гуманітарному аспекті обмін полонених - це подвійне питання, як і з енергетикою. Енергетика - це ядерна безпека - те, що всі підтримують. Мені здається, там, де ядерна безпека, можемо говорити і про в цілому безпеку енергетичної системи. Щодо обміну. Де питання обміну полонених - там і повернення дітей. Ось в принципі, що ми хочемо отримати".

Вступ України до ЄС і НАТО

Обговорюючи процес вступу України до ЄС та НАТО, президент зазначив, що з боку України було зроблено усе необхідне на даному етапі: "Залишилася тільки політика. Тобто інструментально і операційно ми зробили все для того, щоб у червні в ЄС відкрили Україні перемовини. Я думаю, що там все вийде. Навіть складні партнери сьогодні стали трішки простішими. Ми активно з ними працювали".

Кадрові зміни в уряді

Президент коротко прокоментував кадрові питання в Кабінеті міністрів та Офісі президента, підкресливши необхідність їхнього вирішення: "Ми говорили про це з прем'єр-міністром. На сьогодні у нас є виконуючі обов'язки в кількох міністерствах. Треба це вирішувати".

Нагадаємо, раніше Зеленський провів кадрові зміни у Службі зовнішньої розвідки.

  • Вас також може зацікавити:

Зеленського закликали попросити Захід про направлення іноземних військ в Україну

Інтрига для Путіна: чи відправить Польща свої війська в Україну

Жорсткий бій: Зеленський розповів подробиці наступу Росії на Харківщині