RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

ЄС відчинив двері для України: хронологія першого дня історичного саміту

У Брюсселі розпочався дводенний саміт Європейського союзу. Ключове рішення ухвалено у перший день - лідери країн ЄС ухвалили рішення про початок переговорного процесу щодо вступу України до ЄС.

Окрім того, планується розгляд низки питань, пов'язаних із наданням фінансової допомоги Україні, використанням заморожених російських активів, а також додатковими санкціями проти РФ.

"Апостроф" слідкує за подіями саміту в онлайн-режимі.

Читайте також: Жодних переговорів: Орбан зробив антиукраїнську заяву щодо членства в ЄС

____________________________________________________________

21:02. завтра саміт продовжиться, все ж треба ще Україні 50 мільйонів євро виділити. А на сьогодні ми завершуємо трансляцію.

20:57. вітаємо дружній грузинський народ. Сьогодні Грузія стала кандидатом на вступ до ЄС.

20:52. "Сьогодні історичний день після рішення про початок переговорів про вступ до ЄС Республіки Молдова та України. Я вітаю Молдову та Україну і бажаю їм удачі", - заявив румунський президент Клаус Йоханніс.

20:42. голова представництва НАТО в Європарламенті Джордан Меріс розмістив красномовне фото. Це та ціна, яку платить український народ за нашу свободу, за наше життя і за наше європейське майбутнє.

20:34. цікава деталь щодо неголосування Орбана. Відповідно до Правил Ради ЄС, при одностайному голосуванні утримання не перешкоджає прийняттю рішення. Тобто Орбан залишає зал, не бере участі у голосуванні та фактично утримується, з чим Рада погоджується та ухвалює рішення.

20:31. "Стратегічне рішення і день, який залишиться закарбованим в історії нашого Союзу. Пишаємося тим, що ми виконали свої обіцянки, і радіємо за наших партнерів", - написала Урсула фон дер Ляєн на своїй сторінці у Twitter

20:14. історичний день. Шарль Мішель повідомляє пресі, що лідери ЄС ухвалили найбільше геополітичне рішення для європейського континенту з часів великого розширення.

20:04. обличчя Орбана - якісь слова тут зайві

19:58. але на Україну чекає ще одне не менш важливе рішення - виділення 50 мільярдів макрофінансової допомоги на найближчі чотири роки

19:56. що ж означає сьогоднішнє рішення. Тепер Єврокомісія починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про наше членство в ЄС. Навесті 2024 року ці аспекти будуть затверджені. Але і тут є умови - треба, щоб Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.

19:50. цікава деталь. Орбан залишив зал під час голосування. Хай би вже й з Євросоюзу забирався, союз з Путіним йому ближче

19:39. ура! На саміті ЄС ухвалено рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до Євросоюзу. Радісну звістку повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель

19:10. В Чехії група впливових громадських діячів звернулась до прем'єр-міністра Петра Фіали із закликом вплинути на лідера Угорщини Віктора Орбана, щоб той зняв своє вето з рішень Євросоюзу щодо України.

"Неприпустимо, щоб група з 26 економічно сильних демократичних країн була заблокована одним прем'єр-міністром, якого підозрюють у клієнтелістських зв'язках з російським злочинним режимом", – важають автори листа.

17:40. Лідери ЄС розпочали переговори про потенційне членство України та Молдови в ЄС, а також про надання Грузії статусу кандидата на вступ до Євросоюзу. Також стало відомо, що питання узгодженого бюджету передано на доопрацьовання старшим радникам на тлі невизначеності щодо підтримки з боку Угорщини.

За даними джерел, лідери ЄС вже перейшли до обговорення розширення, досягнувши "широкої згоди" між усіма 27 країнами щодо бюджету, відомого як багаторічна фінансова рамка (MFF).

17:03. Європейська народна партія звернулася до лідерів ЄС, наголосивши, що завжди підтримувала Україну.

"Сьогодні ми закликаємо держави-члени розпочати переговори про вступ України до Європейського Союзу", - йдеться у заяві ЄНП.

16:27. Евіка Сіліна рада бачити на саміті польського прем'єра Дональда Туска

16:22. латвійська прем'єрка Евіка Сіліна наголошує, що треба почати переговори з Україною та Молдовою, оскільки вони виконали всі вимоги. Орбан, ти чуєш? Виконали всі вимоги!!!

16:01. а на саміті сьогодні, як ми вже зазначили, вирішується не лише українське питання. Так, ірландський прем'єр Лео Варадкар заявив, що Європейський Союз втрачає довіру через відсутність сильної позиції у війні між Ізраїлем і ХАМАС, наголосивши, що необхідне припинення вогню.

15:56. і поки лідери країн ЄС засідають у Брюсселі, рашистська федерація знову обстрілює нас ракетами. Цього разу кляті вороги випустили по території України шість "кинджалів". Вибухи лунали у Києві, на Хмельниччині і на Житомирщині.

15:06. Володимир Зеленський, звертаючись до глав держав і урядів країн ЄС, наголосив, що Український народ чекає на ЄС.

"Я прошу вас сьогодні про одне - не зраджуйте народ та його віру в Європу", - були заключні слова Зеленського під час відеозвернення на саміті.

15:00. німецький канцлер Олаф Шольц наголошує, що потрібно визначити курс процесу розширення ЄС.

"Крім того, ми маємо надіслати чіткий сигнал Україні, а також Путіну, що Європа не зменшить своїх зусиль у підтримці України", - заявив Шольц.

14:35. втім, що б Орбан не говорив, а на порядку денному глав держав і урядів ЄС наступні питання:

➡️ Україна

➡️ Близький Схід

➡️ розширення

➡️ довгостроковий бюджет ЄС на 2021-2027 роки

➡️ безпека та захист

14:26. "Наша позиція чітка і ми від неї не відмовимося. Три з семи умов не виконані Україною, тому нічого обговорювати. Повернемося до питання, коли Україна виконає всі умови", - наголосив Віктор Орбан на засіданні Ради.

14:20. Єдність. Розширення. Солідарність - основні меседжі промови голови Європарламенту Роберти Мецоли.

"Наступним кроком є відкриття переговорів про вступ України та Молдови до ЄС", - наголосила вона.

14:16. до учасників саміту звернувся Володимир Зеленський.

"Не варто робити Путіна переможцем цього саміту", - наголосив український президент під час свого емоційного виступу.

14:11. "Ми маємо продовжувати демонструвати єдність, підтримку та повинні дати ясність нашим українським друзям", - сказав бельгійський прем'єр Александер Де Кроо.

14:04. натомість сам Орбан після переговорів з іншими лідерами ЄС заявив, що Україна не виконала всіх вимог, тому зараз не час обговорювати членство України.

"Угорщина генетично несприйнятлива до тиску і відстоюватиме свою рішучу позицію щодо розширення", - наголосив Орбан.

Він також зазначив, що хоча короткострокова фінансова підтримка ЄС для України була схвалена, довгострокова підтримка має здійснюватися поза бюджетом ЄС, який Угорщина готова підтримати.

Орбан продовжує стояти на своємуФото: Zoltan Kovacs / X

13:58. багаторічний прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, каденція якого незабаром завершується, переконаний, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан поступиться і на саміті ЄС буде досягнуто згоди щодо України. Будемо сподіватися, що він буде правий.

13:31. учасники саміту зізнаються, що чекають складних перемовин.

"Ми докладемо максимум зусиль, щоб затвердити програму допомоги Україні на 50 млрл євро без застосування запасних варіантів", - сказала естонська прем'єрка Кая Каллас.

"Буде складна зустріч, яка може зайняти багато часу", – зазначив ірландський прем'єр Лео Варадкар.

13:29. взагалі очікувалася присутність Зеленського у Брюсселі, але президента України на саміті немає

13:26. Володимир Зеленський приєднається до саміту у режимі відео-зв'язку

13:20. саміт вже почав свою роботу

12:10 Початок саміту затримується через переговори з Орбаном. На них присутні президенти Євроради, Єврокомісії, Макрон та Шольц. Це остання можливість переконати главу угорського уряду змінити свою думку.

11:25 Тим часом Орбан гне свою лінію.

"Ми встановили сім умов, що супроводжували статус кандидата України. І за оцінкою Єврокомісії, три з семи не виконані. Нема причини щось обговорювати, є сенс до цього повернутися, коли Україна виконає все", – заявив угорський прем'єр журналістам перед самітом.

11:00 Президент Європейської ради Шарль Мішель, лідер Франції Еммануель Макрон та канцлер Німеччини Олаф Шольц зустрінуться з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном перед початком саміту лідерів ЄС, аби обговорити питання України. Як пишуть західні ЗМІ, лідери спробують переконати прем'єра Угорщини щодо рішень, які він блокує. Зокрема, щодо Києва.

09:44 Україна виконала всі рекомендації, які отримала від Європейської комісії разом зі статусом кандидата. Окрім того, парламент проголосував в цілому за 3 ключові закони, визначені Єврокомісією, як додаткові кроки у Пакеті розширення від 8 листопада 2023 року. Про це заявила віце-прем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

08:48 Щодо політичного рішення про початок переговорів про членство України переважна більшість - 26 країн-членів ЄС - виступають "за", і лише Угорщина висловлюється "проти". Так, прем'єр-міністр Угорщини Орбан у листі, надісланому раніше президенту Європейської ради Шарлю Мішелю, вимагав не ставити українське питання на порядок денний і наполягав на перегляді політики ЄС щодо України загалом. У разі, якщо ця позиція Орбана не зміниться, лідери ЄС не зможуть дати "зелене світло" початку переговорів, оскільки, згідно з правилами ЄС, рішення, пов'язане з розширенням, має бути ухвалене одноголосно.

08:12 Напередодні саміту в Єврокомісії заявили, що впевнені, що пакет фінансової допомоги Україні вдасться затвердити попри заперечення, висловлені Угорщиною.

08:00 В ЄС оцінили у 20-30% шанси України на переговори про вступ. Як пише "Європейська правда", у зв’язку з намірами глави уряду Угорщини заблокувати рішення лідерів Євросоюзу про початок переговорів щодо вступу України до ЄС європосадовці оцінюють шанси "зеленого світла" у цьому питанні як невеликі. У той самий час в ЄС публічно не визнають можливий "повний провал" саміту у контексті рішень щодо України.

07:55 Як заявив міністр закордонних та європейських справ Люксембургу Ксав'є Бетель, Люксембург не проти розширення ЄС. Свою підтримку Україні висловили Швеція, Латвія, Фінляндія. Словенія, Хорватія та Румунія заявили, що підтримують початок переговорів про вступ України в ЄС.

Австрія також на боці України. "Ми повністю солідарні та підтримуємо Україну. Ми просто хочемо бачити чіткий і справедливий підхід до всіх країн-членів і майбутніх країн-членів. І коли ми говоримо про процес вступу, ми повинні бачити, що існують різні стандарти, коли йдеться про Україну і Молдову, і коли йдеться про Боснію і Герцеговину. Тому ми хочемо бачити їх в одному човні. Якщо є політичне стратегічне рішення розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою, тоді ми також повинні розпочати переговори з Боснією і Герцеговиною", — заявила федеральна міністерка з питань ЄС та Конституції Австрії Кароліна Едтштадлер.

07:17 Одним з головних питань на саміті буде розширення ЄС, заявив віцепрезидент Європейської Комісії Марош Шефчович: "Я думаю, що розширення буде дуже важливим пунктом на порядку денному наших лідерів цього четверга. Я думаю, що з цієї точки зору це буде, безумовно, один з історичних самітів, тому що треба буде прийняти дуже важливе рішення. Тому я очікую, що ми зробимо все можливе, щоб добре підготувати дискусію для наших глав держав і урядів і ми матимемо ґрунтовну дискусію, і я сподіваюся також, що ми прийдемо до позитивних висновків з цієї дискусії”.

За його словами, що йдеться про підготовку засідання Європейської Ради, яке відбудеться пізніше цього тижня. За його словами, обговорюватимуться теми порядку денного європейських лідерів.

А це, як ви знаєте, включало б Україну, Близький Схід, розширення, багаторічну фінансову структуру, безпеку та оборону, міграцію та стратегічний порядок денний”, — сказав Шефчович.

07:11 Зеленський заявив, що Україна виконала всі рекомендації та приписи європейських партнерів для початку процесу зі вступу до Євросоюзу.

"Тож якщо не буде позитивного результату – питання не в плані Б, у нас є лише один план – це наш вибір – бути в ЄС. Тому якщо не буде там позитиву – це буде говорити про те, що Путін наклав вето на це рішення", - зазначив президент.

07:05 Напередодні саміту Єврокомісія розблокувала 10 мільярдів євро із фондів ЄС, призначених для Будапешта й заморожених через занепокоєння щодо верховенства права в Угорщині. Єврокомісія при цьому зобовʼязується стежити за тим, як на практиці Угорщина реалізує запроваджені заходи, і лишає за собою право знову заблокувати кошти, якщо умови не виконуватимуться.

07:01 Новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск може під час саміту ЄС провести зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. За словами прем’єр-міністра, ініціатором зустрічі виступила українська сторона.