RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 червня

15 червня

Всі новини

Російська ІПСО не спрацювала: на Заході підтвердили легітимність Зеленського

Попри роботу російського ІПСО, на Заході не сумніваються у легітимності президента України Володимира Зеленського навіть після 20 травня - дня його інавгурації.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, тему буцімто нелегітимності президента України щосили намагається розкручувати російська пропаганда з метою посіяти розбрат в українському суспільстві і викликати сумніви у партнерів України. Однак попри це, Володимир Зеленський залишається чинним президентом нашої держави, що підтверджує Конституція України та її закони.

“Володимир Путін зробив спробу розширити відому російську ІПСО, спрямовану на прямий підрив легітимності президента України Володимира Зеленського на посаді глави держави. Путін заявив, що політична і правова системи України мають визначити, чи буде Зеленський як і раніше вважатися легітимним президентом України, коли його перший термін технічно закінчиться 20 травня”, — йдеться у доповіді Інституту вивчення війни (ISW).

Попри спроби посіяти зневіру серед українців, всі дії української влади законні. Зокрема, легітимність президента України визначає стаття 108 Конституції. Вона говорить, що після закінчення п’ятирічного терміну повноваження президента не припиняються автоматично. Вони припиняться тільки після інавгурації новообраного президента.

Читайте також: Перемир'я поки що неможливе: головні тези розмови Зеленського з журналістами про війну і не тільки

Легітимність Володимира Зеленського на посаді президента України не викликає сумнівів й у ЄС, про що заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано під час брифінгу у вівторок, 21 травня.

За словами Стано, українська Конституція передбачає, що чинний президент виконує свої обов'язки до вступу на посаду новообраного глави держави. Він також зазначив, що в Брюсселі не вважають можливим проведення виборів під час війни.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Баербок заявила, що Володимир Зеленський є правомірним і легітимним президентом України.

Легітимність Володимира Зеленського також визнають і в Німеччині. Про це заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок під час спільної пресконференції міністр закордонних справ Дмитром Кулебою.

"Всім чітко зрозуміло, що Володимир Зеленський є правомірним і легітимним Президентом України", - сказала вона.

Міністерка зазначила, що у Конституціях багатьох держав, а не лише України, йдеться про те, що вибори президента під час війни неможливе.

"Це, наприклад записано й в Основному законі Німеччини: що каденція продовжується під час воєнного стану й тільки після шести місяців після завершення війни можна організовувати вибори", - наголосила Бербок.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Зеленського закликали попросити Захід про направлення іноземних військ в Україну.

  • Вас також може зацікавити:

Ворога треба зупинити: Зеленський назвав головну умову нового контрнаступу ЗСУ

Блінкен "дозволив" Україні бити по РФ американською зброєю. Відео

Підкоп під Зеленського: яку нову гру затіяв Путін