RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Кремль запустив новий фейк проти України: в хід пішла "важка артилерія" з Європи

Деякі проросійські політики практично одночасно почали робити гучні заяви стосовно неможливості перемоги України у повномасштабній війні з РФ — спочатку про це сказав президент Болгарії, далі до змалювання ситуації в Україні долучився прем'єр Грузії.

"Апостроф" зібрав актуальну інформацію стосовно заяв політиків.

Читайте також: Перемир'я поки що неможливе: головні тези розмови Зеленського з журналістами про війну і не тільки

Болгарія

Euractiv інформує про те, що президент Болгарії Румен Радев назвав перемогу України над Росією "неможливою". Ось що він виголосив у суботу:

"Кожен день, що триває ця війна, є катастрофічним для України, Росії та всіх нас. Це неминуче впливає на всі сторони конфлікту. Це неминуче впливає на всі вибори - і в Європі, і в США, і скрізь у світі. На цих і наступних виборах ми будемо обирати між війною і миром. Кожен громадянин зобов'язаний це розуміти"

На питання журналіста стосовно того, який сигнал замах на Фіцо послав Європі, Радев вказав на повномасштабну війну в Україні:

"Неприйнятно представляти продовження війни і неможливу перемогу над Росією як єдине можливе рішення".

За його словами, вкрай небезпечно, щоб пристрасті між Росією і Україною розпалювалися і в Європі, і щоб "голоси за мир зустрічалися пострілами", проте ніяк не прокоментував інформацію щодо заарештованого за замах на вбивство, дані якого ведуть до радикальних проросійських угруповань.

Президент Болгарії додав:

"Спроба вбивства європейського прем'єр-міністра радикально налаштованим фанатиком через його підтримку миру свідчить про вкорінену нетерпимість до інакомислення і ненависті. Багато політиків, партій та ЗМІ зробили свій внесок у це, зображуючи кожен інший голос як проросійський, що є вкрай несправедливим і призводить до всіх цих негативних наслідків".

Він вважає, що якщо війна в Україні триватиме й надалі, країна стане "демографічно спустошеною, з повністю зруйнованою інфраструктурою, промисловістю, виробництвом, і це матиме надзвичайно серйозні наслідки не тільки для України, а й для всієї Європи".

З огляду на ці свої слова Радев закликав до миру, а не до надання озброєння. Варто нагадати, що Румен Радев рішуче проти надання військової допомоги Україні:

"Зі зброєю, без зброї - ми йдемо до однакового результату. Ми повинні це усвідомити. Різниця буде в тисячах людських жертв і зруйнованій країні (Україні), за відновлення якої нам доведеться заплатити".

Грузія

"Ехо Кавказу" передає, що прем'єр Грузії Іраклій Кобахідзе знову звинуватив опонентів у бажанні відкрити в країні другий фронт проти Росії. Він назвав головною метою опонентів "українізацію Грузії".

Згадуючи, як один з учасників протесту висловився, що заздрить українцям, Кобахідзе коментує начебто дійсну ситуацію в Україні наступним чином:

"Хочу ще раз нагадати всім, що означає розділити долю України і яка ситуація в Україні сьогодні. На жаль, унаслідок цієї війни в Україні загинули десятки тисяч людей. Конкретним статистичним показником є те, що 2/3 молодих людей у віці 19-24 років або покинули країну, або померли. Йдеться про знищення генофонду України. Це те, чому заздрять наші опоненти".

Посилався він і на українських переселенців, начебто зруйновану економіку та інфраструктуру, проте зауважуючи не стільки на факті самих руйнувань інфраструктури, які завдала Росія, а скільки на нібито "в 2,5 раза" більших окупованих територіях:

"Близько 10 мільйонів людей, або кожен четвертий українець, або стали вимушеними переселенцями, або біженцями - покинули країну. Економіка зруйнована, тільки за перший рік у них був спад економіки на 30%, а це означає повну катастрофу. Інфраструктура зруйнована, сьогодні Росія окупує у 2,5 раза більше території, ніж на початку війни. На тлі війни в Україні процвітає корупція, скасовано вибори, політичний плюралізм, свободу ЗМІ, все, що пов'язано із загальною концепцією демократії".

Проте варто наголосити, що з огляду на те, що війна триває, Закон України про "Про правовий режим воєнного стану" забороняє проведення будь-яких виборів, зокрема і вибори президента України – за це відповідає стаття 19 "Гарантії законності в умовах воєнного стану":

"В умовах воєнного стану забороняються проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування".

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Зеленського закликали попросити Захід про направлення іноземних військ в Україну.

  • Вас також може зацікавити:

Ворога треба зупинити: Зеленський назвав головну умову нового контрнаступу ЗСУ

Блінкен "дозволив" Україні бити по РФ американською зброєю. Відео

Замах на Фіцо: чи видно у справі "кремлівський слід"