RU  UA  EN

Пʼятниця, 21 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.18
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підкоп під Зеленського: яку нову гру затіяв Путін

Російський диктатор особисто атакує ненависного йому Зеленського

Володимир Путін Путін хоче дискредитувати Зеленського та українську владу Фото: AFP

У травні 2019 року Володимир Зеленський обирався на п'ятирічний президентський термін, протистоючи вкрай непопулярному тоді Петру Порошенку. Володимир Зеленський став главою держави під гаслами завершення війни на Донбасі, економічного зростання, боротьби з корупцією та припинення політичних конфліктів навколо мови, культури та релігії. Спочатку у політичній команді Володимира Зеленського припускали, що якщо він не переобирається на другий термін, його повноваження закінчаться навесні 2024 року з інавгурацією нового глави держави. І ось сьогодні, 20 травня, виповнюється рівно п'ять років перебування Володимира Зеленського на посаді. Завтра для влади країни та українських громадян нічого не зміниться, а ось для Кремля, російських спецслужб та пропагандистів зміниться дуже багато. Російський диктатор Володимир Путін особисто взяв під контроль масовану кампанію з дискредитації Володимира Зеленського як "нелегітимного" президента. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Росіяни готують не лише ІПСО

Українська влада, розвідувальні органи, а також витоки у ЗМІ вказують на те, що Москва підготувала та розгортає масовану кампанію з політичної дестабілізації України.

Ще 10 травня Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України повідомило, що Росія нарощує свої зусилля з дестабілізації. Передбачається, що розпочнеться новий етап ворожих інформаційно-психологічних операцій (ІПСО).

За даними розвідки, як інструмент для провокацій росіяни можуть використовувати масові заходи. Вони націлені не лише на військові об'єкти, а й на цивільну інфраструктуру, таку як лікарні, вокзали та місця скупчення людей, зазначають у ГУР.

Читайте: Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

Агентство Bloomberg на початку березня повідомляло про занепокоєння української влади щодо вразливості президента Володимира Зеленського перед російською кампанією, метою якої є підрив його авторитету серед військових та цивільного населення.

Атаки Росії в Харківській області та питання, пов'язані з підготовкою оборонних споруд, стали каталізатором для гострих претензій до президента України, його Офісу та керівника Офісу Андрія Єрмака.

Журналістські джерела у владних колах та українських спецслужбах вказують, що зараз Кремль розгортає масовану інформаційну кампанію з дискредитації особисто президента Зеленського, підриву України зсередини з метою повалення законної влади та подальшого військового розгрому ЗСУ.

Тут питання, хто ще легітимний

Питання строків повноважень президента України лишається спірним через відмінності в інтерпретації Конституції. З одного боку, Конституція визначає термін президентства п'ять років, з іншого — вказує, що президент залишається на посаді до вступу на посаду наступного обраного президента. При цьому в Конституції заборонено проводити вибори Верховної ради під час воєнного стану, але такої ж заборони на президентські вибори немає.

Тлумаченням норм Конституції України зайнявся найвідоміший випускник юрфаку Ленінградського університету ім. Жданова Володимир Путін, який після візиту до КНР замислився, з ким саме він підписуватиме домовленості щодо завершення війни, яку сам же й розпочав.

"Якщо мова дійде, справа дійде до підписання якихось документів, звісно, ми маємо підписувати документи у такій доленосній галузі з легітимною владою. Це факт очевидний", - процитували Путіна пропагандисти ТАРС.

Кремлівський диктатор, таким чином, особисто очолив ІПСО-атаки проти Володимира Зеленського. Він також видав власний інтерес у підписанні деяких "долоносних документів", чим підкреслив, що РФ немає можливості нескінченно витрачати щодня по 1000 осіб у спробах обрушити оборону ЗСУ. Власне, це є основною причиною, чому Кремль зараз запустив масовану ІПСО з дискредитації президентської влади в Україні.

"Незважаючи на деякі юридичні нюанси, зараз обговорення легітимності повноважень президента Зеленського, підготовка звернень до Конституційного суду та інших документів недоречна. Ми повернемося до цього питання, але пізніше, після нашої перемоги над кремлівськими окупантами. Наразі такі заяви Путіна, які він зробив після візиту до Китаю, слід розглядати як спроби втручання у внутрішню політику України, а також як проекцію власних комплексів, оскільки під великим питанням легітимність його останніх "президентських виборів" і взагалі його де-факто одноосібного управління РФ, починаючи з 1999 року", - заявив у коментарі "Апострофу" адвокат Ростислав Кравець.

В ОП самі винні

Опоненти Володимира Зеленського в Україні звинувачують його в тому, що Банкова могла звернутися до Конституційного суду (КС) за роз'ясненнями, але не робить цього, оскільки побоюється незручного для Офісу президента висновку КС. Більшість персонального складу Конституційного суду було призначено за президентства Петра Порошенка, і Банкова побоюється, що їхнє рішення може бути політично мотивованим.

Як не дивно, але обговорення теми легітимності української влади запустив сам Офіс президента, який практично весь минулий рік промацував громадську думку щодо проведення президентських виборів навесні поточного року. Протягом літа та весни, поки країна жила в очікуванні контрнаступу ЗСУ, Банкова голосно мовчала щодо теми виборів, але в листопаді Володимир Зеленський особисто поставив крапку в цьому питання, заявивши, що зараз "вибори недоречні".

"Справді, Банкова планувала проведення виборів, було надано відповідні доручення. На цьому фоні активізувалося й інші політичні гравці. Розрахунок ОП був у тому, щоб за рахунок на той момент ще високого рейтингу забезпечити собі ще одну каденцію. Восени минулого року стало зрозуміло, що рейтинги ідуть вниз, а зараз на тлі проблем із ухваленням мобілізаційного закону баланс "довіри-недовіри" стає негативним. І звичайно, Кремль використовуватиме все це у власних інтересах, маніпулюючи тим, що у українського суспільства накопичуються обґрунтовані питання до влади", - зазначає у коментарі "Апострофу" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Як змінювалася думка на Заході

У серпні минулого року сенатор від Республіканської партії Ліндсі Грем публічно і рішуче висловлювався на користь проведення виборів в Україні, незважаючи на воєнний стан.

"Наступного року в Україні мають відбутися вибори... Я хочу, щоб у цій країні відбулися вільні та чесні вибори, навіть під час нападу на неї", - говорив сенатор під час прес-конференції в Києві, пов'язуючи можливість виборів з наданням військової допомоги від США.

Слова Грема викликали активні обговорення та критику у столиці України, проте сенатор продовжував відстоювати свою позицію і через кілька днів знову закликав надати підтримку Україні в організації виборів, незважаючи на військові дії.

Щоправда, вже у березні поточного року сенатор Грем переглянув свою точку зору, погодившись із недоцільністю проведення виборів під час війни.

Якщо говорити в цілому, то останнім часом риторика західних партнерів щодо виборів стала більш лояльною щодо Офісу президента, парламенту та уряду. Такий висновок також базується на нещодавніх заявах глави Держдепартаменту США Ентоні Блінкена, які він зробив, перебуваючи днями з візитом у Києві.

Глава зовнішньополітичного відомства підтвердив зобов'язання Сполучених Штатів допомагати Україні у зміцненні її демократичних прагнень. Основний акцент робиться на посилення виборчої інфраструктури країни напередодні майбутніх виборів.

"Ось чому ми працюємо з урядом та групами громадянського суспільства, щоб зміцнити виборчу інфраструктуру України. Таким чином, як тільки українці вирішать, що умови дозволяють, всі українці, включаючи тих, хто був змушений покинути свої будинки через агресію Росії, зможуть реалізувати своє право голосу. Люди в Україні та по всьому світу зможуть бути впевнені, що процес голосування вільний, чесний та безпечний", - сказав Ентоні Блінкен.

Держсекретар також висловив упевненість у незламному дусі українського народу, який, за його словами, "не можна знищити бомбою або закопати в братській могилі". Його не можна купити хабарем чи придушити загрозою.

"Ось чому Україна досягне успіху", - упевнений глава американської дипломатії.

Загалом такі заяви відображають підтримку США у прагненні України до збереження суверенітету і демократичного майбутнього на тлі російської агресії.

Якщо Кремль і мав розрахунок на те, що Захід через різні причини (у тому числі через проблеми з фінансуванням) підштовхуватиме Офіс президента Зеленського до виборів, то тепер Білий дім поставив у цьому питанні крапку. Аналогічно у Кремлі розраховували, що Конгрес США обговорюватиме питання виділення фінансування на підтримку України аж до президентських виборів у Штатах восени поточного року, що дозволить Путіну у відносно короткий термін захопити суттєві території на сході, півдні та півночі України.

Враховуючи, що перший заступник глави Адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко, який відповідає за політичні операції проти України, а також "інтеграцію" тимчасово окупованих територій до російського політичного простору, зберіг свої позиції в Адміністрації президента РФ, то в Кремлі розуміють, що "взяти" Україну тільки грубою силою не вийде.

Наступальні операції окупанти сточують російські війська, а можливості для вербування скорочуються. Відповідно, до осені Адміністрація президента РФ може зіткнутися з тією ж проблемою, що і влада України – необхідність розширення мобілізації. Незважаючи на пропагандистський чад, російська громадськість готова підтримувати загарбницьку війну проти України, доки вона спостерігає за війною, сидячи перед телевізором.

Дійшло до того, що російський фашист і кремлівський ідеолог Олександр Дугін днями почав закликати до "повстання" на території, яку контролює законна влада України, нібито з метою зміщення "нелегітимної диктатури кривавого клоуна".

"Незважаючи на зовнішню комічність таких заяв, видно, що Кремль уже влив чималі кошти для дискредитації української влади та особисто Володимира Зеленського. Ми бачимо, які масовані кампанії йдуть у соціальних мережах і в ТікТок, зокрема, для зриву мобілізації в Україні. Програма-максимум для росіян посіяти паніку та хаос в Україні, а програма-мінімум – зірвати український Саміт миру у Швейцарії. Адже там обговорюватиметься формула миру саме президента України, а не персонально Володимира Зеленського як людини", - говорить "Апострофу" політичний аналітик Петро Олещук.

Як мінімум, Москва зараз намагається домогтися, щоб "нейтральні" держави Глобального Півдня поставили під сумнів легітимність Володимира Зеленського, де-факто приєднавшись до осі, яка вишиковується навколо Росії, Китаю та їхніх сателітів.

Читайте: Візит Блінкена до Києва: що він сказав про допомогу Україні, війні, корупції та Путіну

Читайте також

Прибрати батька-засновника: із чим пов'язаний "шпигунський" скандал у НАБУ

Незабаром у НАБУ відбуватиметься аудит і нинішній скандал може бути пов'язаний із цим

Силові зміни: з чим пов’язані різкі кадрові рішення Зеленського

Одного дня президент провів низку серйозних кадрових змін у силових структурах

Кадрова карусель в Кабміні: чому звільнили Кубракова та Сольського

Звільнення міністрів очевидно є рішенням Офісу президента

Новини партнерів