RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

15 червня

14 червня

Всі новини

Британія таємно передає Україні озброєння, радянська зброя йде "контрабандою" – ЗМІ

Велика Британія таємно допомагає Україні з озброєнням для боротьби з російськими окупантами. Також британці допомагають постачати радянську зброю українцям "контрабандою".

Про це повідомляє The Sunday Times.

Читайте також: "Залізний купол" над Європою: ЄС просять створити спільний щит ППО

Так, у німецькому Штутгарті в казармах американської армії останні два роки офіційні особи західних країн працювали з українськими військовими планувальниками для збору, отримання та доставки озброєння для України.

Відповідний центр називається Міжнародна координаційна група донорів (IDCC). Зокрема, українські логістичні команди переглядають бази даних для того, аби знайти необхідну зброю, за яку беруться західні колеги.

Коли озброєння знаходять, а країна-союзниця дає згоду на передачу, IDCC організовує передачу зброї повітрям, землею або морем. Через IDCC британський уряд планує свою військову допомогу Україні, яку згодом оформляють і оголошують офіційною двосторонньою допомогою на щорічній основі.

За інформацією британських інсайдерів, зброя доставляється Україні двома маршрутами. З 2022 року через прямі рейси з Великої Британії до Польщі транспортували мільйони боєприпасів для українців, а також стрілецької зброї, ракет великої дальності та протитанкової зброї.

Важке озброєння типу броньованих машин, танків та артилерії транспортують через протока Ла-Манш, що між Великою Британією та Європою, а потім потягом це все прямує через європейські країни до українських кордонів.

Крім прямих пожертвувань, Велика Британія зіграла величезну роль у спонуканні інших країн до дії. У британському міноборони чиновники адмініструють Міжнародний фонд для України, аби "підштовхнути" інші країни приєднатися до коаліції.

Як передає видання, також Британія постачає радянську зброю "контрабандою", запаси якої швидко вичерпалися під час війни. Зокрема, частина двосторонньої допомоги Лондона була використана для закупівлі російської зброї з усього світу для передачі Києву.

Ця робота зберігалася у таємниці, зазначило одне джерело з питань оборони. Співрозмовник додав, що частина зброї прийшла з країн, чиї уряди хочуть зіграти свою роль у перемозі України, але не хочуть, аби про це дізналася Росія.

Водночас у деяких із таких таємних угод Британія "виступала в ролі контрабандиста" - скуповувала обладнання та допомагала організувати його передачу для ЗСУ. Також до відповідних переміщень часто залучаються офіцери британської розвідки, але офіційно це не визнається.

"До нас зверталися торговці зброєю, усілякі посередники та дивні люди. Постачання російського обладнання та інших запасів з усього світу здійснюється багатьма суб’єктами та шляхами", - розповіло одне з джерел видання.

Нагадаємо, у G7 погодилися фінансувати Україну за рахунок доходів від заморожених активів РФ.

  • Вас може зацікавити:

Найбільший з усіх: Україна отримає новий пакет від Британії на 500 млн фунтів

Україна має право захищатися: Столтенберг закликав Захід скасувати табу на удари по Росії

США готують новий пакет військової допомоги Україні на $275 млн: що увійде