RU  UA

Застосування зброї по цілях у Росії: чи отримає Україна дозвіл і у чому проблема

Попри заклики стосовно зняття обмежень для ударів по території РФ Україна таки може не отримати дозвіл – на це може вплинути як "особлива політика" стосовно ядерних країн, так і позиція самих виробників зброї.

Про те, в чому полягає проблема з дозволом та який вихід може бути для України, в етері Апостроф TV розповів політичний експерт Тарас Загородній.

Читайте також: Україна попросила Польщу збивати російські ракети: що каже Варшава

Він наголошує на тому, що Україна вже давно потребувала рішення про застосування зброї по Росії, проте є нюанс: "...політика стосовно ядерних країн завжди набагато відрізняється від інших".

Він вважає, що ймовірніше за все Україна таки не отримає цей дозвіл: "Скоріше за все, такий дозвіл наданий не буде, тож потрібно виробляти власну зброю".

За словами політичного експерта, кожна країна може окремо надавати дозвіл на використання зброї – проте велику роль в цьому грає і виробник зброї. Загородній наводить наступний приклад:

"Наприклад, Storm Shadow - спільна розробка Британії і Франції. Тож дозволу Британії на їх використання по території Росії замало - потрібен ще французький. Тож судити про те, чи він є, можна буде тільки після того, як такі удари відбудуться".

Попри важливість дозволу для ударів по території РФ експерт наголошує і на особливій потребі виробництва власної зброї, "... щодо якої не буде ніяких обмежень щодо її застосування".

"Теоретично можна уявити, що союзники будуть узгоджувати цілі на території Росії. На НПЗ і порти вони, звичайно, дозволу не дадуть. Тому нам потрібно виробляти власні засоби для того, щоб руйнувати російську інфраструктуру і створювати там економічний хаос, – вважає він, згадуючи приклад з Ізраїлем: – Ізраїлю теж 20 років не хотіли допомагати. Тож країні довелося дуже багато працювати на оборону. Ізраїль самостійно створив власні зразки зброї і примусив Захід себе підтримувати. Допомагали Ізраїлю збивати ракети через те, що боялися, що Ізраїль нанесе удар у відповідь. Тому союзники, скоріше, захищали Іран, щоб не примушувати Ізраїль до відповіді. Це говорить про те, що захищають тих, хто і сам є сильним".

Окрім цього, Загородній також згадав про можливість НАТО прикривати західні території України.

"Це може бути і окреме рішення Польщі, тим більше, що росіяни стріляють по газосховищах на заході України ... Таке б рішення означало, що Україна частково починає заходити під парасольку НАТО", – коментує політичний експерт.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яку допомогу Британія передасть ЗСУ в травні.

  • Вас також може зацікавити:

Україна може отримати дозвіл на удари по РФ: який крок може стати ще болючішим для Кремля

"Залізний купол" над Європою: ЄС просять створити спільний щит ППО

США мають дати дозвіл: спікер Джонсон висловився про удари України по військових цілях у РФ