RU  UA

F-16 для України: яка ще країна може передати літаки і чого чекати від саміту миру

Бельгія передасть українським силам перші літаки-винищувачі F-16, оскільки дозволяє програма заміни на F-35. Тепер Україні важливо отримати згоду на удари по російській території.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів аналітик, авіаційний експерт Костянтин Криволап.

Читайте також: Швеція поставила на паузу передачу Україні літаків Gripen: названо причину

"Бельгія, яка раніше не збиралася передавати нам F-16. Проте зараз у них пішла програма заміни їх на F-35. Тож з’явилася можливість передати літаки в Україні", - повідомив він.

Оскільки в F-16 є ракети з радіусом дії до 1 тис. км, Україні важливо отримати згоду на використання їх на території РФ.

Тим часом Росія нарощує виробництво дронів. Перший її контракт з Іраном був підписаний в грудні 2022 року. На першому етапі вона мала освоїти виробництво фюзеляжів, на другому - виробництво комплектуючих, а на третьому - вийти на власне виробництво шахедів.

"За програмою до травня 2025 року Росія має виробити шість тисяч шахедів. Сьогодні Росія застосовує проти України близько 350 шахедів на місяць. Опубліковані дані про виробництво 6 тисяч шахедів на рік є нереальними", - додав він.

Водночас, за словами політтехнолога Олега Постернака, зараз президент Володимир Зеленський здійснює візити ввічливості в різні країни для підписання безпекових договорів. Особливо важливий візит в Іспанію, яка за останні два роки дуже активно підтримувала Україну.

"Важливий також візит в Бельгію, яка наразі головує в ЄС і від неї значною мірою залежить початок переговорів щодо вступу України. Також вона пообіцяла відправити до України перші F-16 в нинішньому році", - розповів він.

Через такі невеликі країни, як Данія, Бельгія, Нідерланди Захід, як правило випробовує постачання нових видів зброї. Про це існують домовленості між великими державами і невеликими.

"Ми зараз пройшли третину шляху до дозволу на використання закордонної зброї в Росії. Найважливіше переконати США та Німеччину. Якщо Росія зробить черговий ескалаційний крок, США можуть змінити позицію і дати свою згоду", - пояснив політтехнолог.

Щодо саміту миру у Швейцарії у червні, він зазначив, що американська делегація буде. Скоріше за все, буде присутній держсекретар США Ентоні Блінкен.

При цьому, ймовірно, Демократична партія не хоче робити тему України предметом передвиборчої кампанії. Натомість республіканці останнім часом різко змінили власну позицію і критикують президента Джо Байдена за нерішучість в наданні допомоги.

Політтехнолог наголосив, що нинішня виборча кампанія у США є однією з найграндіозніших. Вона непередбачувана. Для Дональда Трампа - це вже треті президентські вибори. Він зараз має перевагу.

Водночас, глава Кремля Володимир Путін намагатиметься використати перемогу Трампа на свою користь.

"Питання в тому, яким буде оточення Трампа, а також, наскільки Зеленський зуміє налаштувати особистісні стосунки з Трампом", - додав Олег Постернак.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, коли Україні нарешті передадуть винищувачі F-16.

  • Вас також може зацікавити:

Фахівці вже в Україні: в Повітряних силах зробили оптимістичну заяву про F-16

Україна отримала перший тренажер винищувача F-16: що відомо

Передача Україні винищувачів F-16: у Нідерландах навчання з обслуговування пройшли 10 військових ЗСУ