RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна ультимативно відреагувала на "мирний план" Китаю

Українське МЗС у відповідь на "мирний план" Китаю заявило, що лише Україна може визначати, яким повинен бути мир, а єдиною справедливою основою для досягнення миру є Формула миру президента України Володимира Зеленського.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сторінці МЗС.

Читайте також: У Зеленського відреагували на рішення США щодо їхнього представника на Саміті миру

"Саме Україна, на території якої точиться війна, як сторона що повною мірою зазнає страждань від руйнівних наслідків російської агресії, має визначати, яким повинен бути мир. Єдиною справедливою основою для досягнення такого миру є Формула миру Президента України Володимира Зеленського", - йдеться у заяві.

МЗС України також запросило високого представника Китаю на Саміт миру у Швейцарію 15-16 червня 2024 року.

"Участь у саміті високого представника КНР могла б стати гарною нагодою, щоб зробити практичний внесок у досягнення справедливого та довготривалого миру в Україні, відновлення її територіальної цілісності. На тлі чотирьох самітів між Китаєм та державою-агресором Росією на рівні лідерів, що відбулися з початку повномасштабного вторгнення, це був би важливий сигнал збалансованої позиції Китаю", - зазначено у заяві.

Нагадаємо, 4 червня 2024 року міністр закордонних справ Китаю Ван І зробив публічну заяву щодо китайського варіанту припинення війни Росії проти України. За його словами, домовленості Китаю та Бразилії щодо цього питання готові підтримати 26 країн, а загалом нібито 45 країн дали "позитивний відгук" щодо цих ідей.

Бразилія та Китай закликають до проведення міжнародної мирної конференції за рівноправної участі всіх сторін для обговорення пропозицій щодо деескалації російсько-української війни. У документі сформульовані шість пунктів, виконання яких, на думку Пекіна і Бразилії, дозволить вирішити "українську кризу", як у двох країнах називають розв’язану Росією повномасштабну війну проти України. У спільній заяві підкреслюється, що таку мирну конференцію треба організувати так, щоб її визнали як Росія, так і Україна.

Бразилія та Китай вимагають від усіх сторін дотримуватися трьох принципів деескалації конфлікту: не розширювати поле бою, не посилювати бойові дії та уникати провокацій. Країни також наголошують на неприпустимості використання зброї масового знищення, зокрема ядерної, хімічної та біологічної, і звертають увагу на необхідність запобігти ядерному розповсюдженню та уникнути ядерної кризи.

Раніше "Апостроф" повідомляв про зустріч Володимира Зеленського з міністром оборони США Ллойдом Остіном у Сінгапурі.

  • Вас також може зацікавити:

Без Байдена і Сі: чи вдасться Зеленському врятувати саміт миру

Чи наблизить Саміт у Швейцарії до миру

Байден не поїде на саміт миру в Швейцарію: названо причину