RU  UA

Європа взяла правий курс: що робити Україні після виборів до Європарламенту

З огляду на те, що Європейська народна партія, яка отримала переважну підтримку на виборах до Європейського парламенту, формуватиме проєвропейську та проукраїнську більшість, Україна має бути готовою до змін у країнах ЄС.

Про наслідки виборів до парламенту ЄС та вплив Росії на країни Європи розповів в етері Апостроф TV політичний експерт та директор Інституту світової політики Євген Магда.

Читайте також: Вибори до Європарламенту: які уроки повинна винести Україна вже сьогодні

З огляду на те, як Європа проголосувала за праву партію, він вказує – справа не лише в Росії та її пропаганді:

"...тут важливо розуміти, що справа не тільки в кремлівській пропаганді або корупції. Наприклад, занадто наївно думати, що виборці у Франції можуть голосувати за партію Марін ле Пен тільки тому, що вона раніше брала кредити в російських банках і говорила те, що подобалося чути Кремлю. Ні, такі висновки будуть аж надто поверхневими".

Магда згадує, що Росія вже тривалий час "дивилась наперед": "Росіяни завжди розкладали яйця в різні кошики. Наприклад, в Італії Росія в найкращі роки економічного розквіту Газпрому підтримувала одночасно Романа Проді і Сільвіо Берлусконі. І там і там вони давали різні фінансові та інформаційні можливості".

Серед прикладів він також згадує ситуацію в Чехії: "У Чехії РФ підтримувала і Вацлава Клауса, і Мілоша Земана".

З огляду на приклади політексперт вказує: "Для Кремля такий підхід не новина".

"Альтернатива для Німеччини змушена була відмовитися від двох своїх претендентів - Петра Бістрона і Максиміліана Кра, - але це не завадило набрати їм результат у Німеччині, де вона здобула друге місце на виборах до парламенту ЄС", – коментує спікер.

В контексті цього Євген Магда робить наступний висновок: Україна повинна готуватися до змін в країнах Євросоюзу: "Висновок: ми маємо бути готовими до змін у країнах ЄС, дивитися, як наші інтереси корелюють з інтересами об'єднаної Європи".

Раніше "Апостроф" також розповідав, що прем’єр Бельгії подав у відставку через провал на виборах.

  • Вас також може зацікавити:

Партія Орбана провалила вибори до Європарламенту, в угорського прем’єра з’явився сильний конкурент

Фон дер Ляйєн ризикує втратити посаду голови Єврокомісії: в чому причина

В ЄС ініціюють офіційні переговори щодо членства України: проти лише одна країна