RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

27 вересня

26 вересня

Всі новини

Проект рішення Саміту миру змінили: наскільки це вигідно Україні

У Швейцарії змінили проєкт резолюції Саміту миру, який міг мати небажані наслідки для України.

Про це йдеться у матеріалі "Європейської правди".

Читайте також: Буде створено "сили майбутнього": чого Україні очікувати від саміту НАТО у Вашингтоні

У матеріалі повідомляється, що 9 червня Швейцарія розіслала усім країнам-учасникам новий проєкт спільно резолюції, в якій відступила від багатьох позицій, які сама ж і просувала.

Якщо у травневому проєкті рішення Саміту миру не було жодної згадки слова "агресія", тепер у тексті йдеться про "агресію Російської Федерації проти України".

Також у попередньому проєкті існувало юридичне вікно для того, щоб за потреби включити відмову України від частини її території до умов "сталого миру з РФ". Тепер же у проєкті прописано, що основою сталого миру буде лише "таке рішення, що буде засноване на принципі поваги до територіальної цілісності і суверенітету усіх держав".

Автори нагадують, що однією з ключових проблем попереднього проєкту було те, що він розмивав значення "формули миру" і відкривав простір для міжнародного обговорення усіх альтернативних бачень миру. Нове формулювання каже, що до уваги братимуть лише ті мирні пропозиції, які відповідають міжнародному праву (безумовне повернення кордонів 1991 року, якщо лише їх не перегляне сама Україна) та Статуту ООН (зокрема, безумовне право України продовжувати відбивати російську агресію і звільняти окуповані території).

У новому проєкті резолюції швейцарці також погодилися взагалі не згадувати про Росію у положенні стосовно мирних переговорів, зате йдеться про "всі сторони".

У матеріалі зазначають, що проєкт резолюції не є фінальним, можливі зміни 13-14 червня.

Разом з цим раніше ми писали, як Росія шалено намагається "зламати" Саміт миру.

  • Вас також може зацікавити:

Саміт миру в Швейцарії: на які результати очікувати

Саміт миру має провали: союзники повністю підтримують 3 з 10 "пунктів Зеленського"

У Зеленського відреагували на рішення США щодо їхнього представника на Саміті миру