RU  UA

Саміт миру має провали: союзники повністю підтримують 3 з 10 "пунктів Зеленського"

Саміт миру в Швейцарії зосередить увагу учасників на трьох пунктах мирного плану президента України Володимира Зеленського з десяти – проте навіть у цих пунктах є певні проблеми в питаннях світової підтримки.

Більше про мирні пункти Зеленського, рівень підтримки з боку світових лідерів та дипломатичну роботу на півдні розповів в етері Апостроф TV політексперт Андрій Городницький.

Читайте також: Чи наблизить Саміт у Швейцарії до миру

Він зауважив на тому, як в українській формулі миру президента Володимира Зеленського з 10 пунктів залишилися тільки три – ядерна безпека, продовольча безпека і гуманітарний напрямок, зокрема обмін полоненими. Експерт зауважує:

"Щодня ми за цією формулою миру отримуємо все більш і більш тривожну інформацію. Крім зазначених трьох пунктів є ще й інші важливі для нас моменти, включно з виведенням окупаційних військ і збереженням суверенітету України, відновленням справедливості".

Він вказує на те, що більша частина держав, представники яких мають завітати на Саміт миру в Швейцарії, не погоджуються з усіма пунктами одночасно, "... тому обрали саме зазначені вище три пункти, щодо яких солідаризуються всі передбачувані учасники зустрічі".

"Володимир Зеленський робить усе, щоб збільшити підтримку з боку країн Глобального Півдня. Дехто іронізував щодо його візиту до країн Азії, але це важливо з погляду створення потрібного нам інформаційного фону, бо там багато хто просто не знає, що в нас відбувається на фронті, – коментує політексперт та додає, що в Азії та Африці наша інформаційна присутність України істотно нижча: – Якщо в США про нас говорять і знають, то в Азії та Африці наша інформаційна присутність істотно менша. Доводиться надолужувати провали в дипломатичній роботі за останні 30 років".

Проте, за його словами, навіть у цих трьох окремих пунктах є свої "провали": "Наприклад, у питанні ядерної безпеки". В контексті цього експерт згадує захоплення противником Запорізької АЕС з подальшими погрозами Україні і світу. Городницький вказує: учасники Саміту давно повинні були чітко вимагати від Москви дотримуватися міжнародного права і звільнити ядерний об'єкт.

"На жаль, річ ще й у тім, що ми вибрали для Саміту не зовсім правильний час, коли в нас є проблеми на фронті та з озброєннями, а тут Путін ще наполягає, що він нібито за розмову, але з урахуванням ситуації на полі бою. То якби ми виходили на Саміт у ситуації, коли ми перемагаємо, то атмосфера була б зовсім іншою", – вважає політичний експерт.

Раніше "Апостроф" розповідав, що Україна ультимативно відреагувала на "мирний план" Китаю.

  • Вас також може зацікавити:

У Зеленського відреагували на рішення США щодо їхнього представника на Саміті миру

Чи чекати Україні прориву від саміту НАТО у Вашингтоні: позитивний і негативний прогнози

Саміт миру у Швейцарії: Зеленський розповів, скільки країн готові взяти участь