RU  UA  EN

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Саміт миру в Швейцарії: ЗМІ оприлюднили проєкт підсумкового комюніке

На другий день Великого саміту миру в Швейцарії, 16 червня, представники 100 країн планують досягти консенсусу щодо засудження повномасштабного вторгнення РФ в Україну та висловити занепокоєння щодо людських жертв цієї війни.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на підсумковий комюніке форуму.

Читайте також: Всі континенти підтримують Україну: головні заяви першого дня Саміту миру

Так, у чернетці підсумкової декларації Саміту міру широкомасштабне вторгнення в Україну називають "війною", яку Росія називає "спеціальною військовою операцією".

Очікується, що деякі лідери країн покинуть Швейцарію достроково. Під час другого, заключного дня форуму наголосять на спільній позиції стосовно необхідності ядерної та глобальної продовольчої безпеки.

"Будь-яка загроза або застосування ядерної зброї в умовах війни, яка триває проти України, неприпустимі... Вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими. Напади на торгові кораблі в портах і на всьому маршруті, а також проти цивільних портів і цивільної портової інфраструктури є неприйнятними. Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю", - йдеться у комюніке.

Крім того, 16 червня обговорять повернення військовополонених і близько 20 тисяч дітей, незаконно вивезених окупантами з України.

"Всі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також усі інші українські цивільні особи, які були незаконно утримувані, мають бути повернуті в Україну", - зазначається у чернетці Саміту.

Раніше ми писали, що генсек НАТО Єнс Столтенберг розкритикував "мирний план" російського диктатора щодо припинення війни в Україні, припустивши, що Росія "хоче отримати право окупувати навіть більше українських земель".

  • Вас може зацікавити:

В ЄС назвали "мирні пропозиції" Путіна неприйнятними

Що принесе Україні Саміт миру: які очікування Зеленського

Загрозливий сценарій: Шольц розповів про наслідки перемир'я з Росією