RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 червня

22 червня

21 червня

Всі новини

Всі континенти підтримують Україну: головні заяви першого дня Саміту миру

У перший день Всесвітнього саміту миру у Швейцарії, 15 червня, всі представники 100 країн висловили свою підтримку Україні у боротьбі з російською збройною агресією та засудили "мирні" пропозиції кремлівського диктатора Володимира Путіна.

"Апостроф" зібрав головні заяви першого дня Саміту миру.

Читайте також: Що принесе Україні Саміт миру: які очікування Зеленського

США

Віцепрезидентка США Камала Гарріс запевнила Україну в подальшій підтримці та додала, що будь-які домовленості мають ґрунтуватися на базі міжнародного права та принципів Статуту ООН.

"Ми віддані підтримці міжнародних правил й норм, захисту демократичних цінностей, протистоянню диктаторам й підтримці наших союзників та партнерів. Цей підхід забезпечував наш успіх та процвітання протягом багатьох поколінь й продовжує робити це. Цей підхід робить Америку сильною, підтримує безпеку американців та сприяє глобальній безпеці. США підтримує Україну не з милості, а через те, що це відповідає нашим стратегічним принципам", - заявила Гарріс.

Вона зауважила, що для США "важливий мир в Україні". Також політикиня додала, що Путін закликає не до "мирних" перемовин, а до капітуляції.

Так, у "мирних" пропозиціях диктатор просить Україну відмовитися від чотирьох областей (Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької), на які претендує РФ, а про Крим навіть не йшлося. Також Путін закликає Україну припинити бойові дії та відмовитися від вступу в НАТО.

Крім того, на Саміті американська віцепрезидентка повідомила, що Штати виділяють 1,5 мільярда доларів на допомогу Україні подолати проблеми з енергетикою у країні через російські обстріли критичної інфраструктури, а також ці гроші покриють гуманітарні потреби громадян.

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що учасники Саміту прагнуть побудови сталого миру, але ним не може стати капітуляція України.

"Всі з нас віддані побудові сталого миру. Але, як вже було сказано, таким миром не може стати українська капітуляція. Тому передумовою миру є допомога Україні у відбитті агресії", - наголосив він.

За словами Макрона, "олімпійське перемир'я" не є обов'язком, який покладається на Україну, а є закликом, аби РФ зупинила свою війну.

"Я думаю, що якщо ми будемо збільшувати тиск у цьому контексті, щоб Росія забезпечила перемир'я, це дуже важливо", - додав французький лідер.

Крім того, президент Франції виступив за організацію наступної зустрічі після Саміту миру та залучення до неї більшої кількості країн.

Німеччина

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що пропозиції Путіна з врегулювання війни в Україні не обговорювалися на Саміті миру 15 червня, адже його план "не мав серйозного наміру", а також був спрямований тільки на те, аби відвернути увагу людей від конференції у Швейцарії.

Крім того, Шольц повідомив, що припинення вогню та встановлення справедливого миру без серйозних переговорів призведе лише до повторення небезпечного для всіх сценарію, як поява ще одного замороженого конфлікту.

"Ніхто не хоче миру більше, ніж Україна. Але... мир не означає відсутність війни. Негайне припинення вогню без серйозних переговорів, без дорожньої карти до сталого справедливого миру, виключно на підставі так званих "нових реалій" призведе лише до легітимізації незаконної крадіжки Росією землі. Зрештою це призведе до появи нового замороженого конфлікту - несправедливий, загрозливий сценарій для України, Європи та всієї світової спільноти", - заявив він.

Фінляндія

Президент Фінляндії Александр Стубб під час спілкування з журналістами на Всесвітньому саміті миру наголосив, що Китай і Глобальний Південь можуть відіграти ключову роль у встановленні миру в Україні.

"Я наполегливо закликаю Китай у тому, що він міг би вплинути на Путіна, покласти край цій війні", - зауважив він.

Стубб також додав, що у цій міжнародній конференції беруть участь багато представників із країн Латинської Америки, Африки, Азії та особливо Близького Сходу.

"Це дає надію, що ми зможемо вийти на шлях миру, і я вважаю за важливе, щоб це сталося на умовах України", - заявив фінський лідер.

Водночас він закликав Путіна припинити війну з Україною, а також відкинув "мирну ініціативу" російського диктатора.

Кенія

Український президент Володимир Зеленський повідомив у Telegram, що обговорив з кенійським колегою Вільямом Руто створення хабів у портах Африки для експорту українського зерна у цей регіон, а також подякував йому за участь у Саміті й принципову позицію щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України.

"Обговорили питання продовольчої безпеки, яке дуже важливе для обох країн, розвиток українсько-кенійських відносин і проєкти у сфері експорту сільськогосподарської продукції. Розглянули можливу участь Кенії у створенні хабів для українського зерна в портах Африки", - написав Зеленський.

У свою чергу, Руто на конференції 15 червня наголосив, що позиція Кенії щодо України "непорушна".

"Позиція Кенії непорушна - агресія Росії проти країни є несправедливою, невиправданою і є порушенням міжнародного права", - наголосив він.

Кенійський президент додав, що наслідки цієї війни відчуваються в усьому світі.

"Сьогодні фермер у Кенії знає про війну в Україні, бо за добрива треба платити більше, а також тому, що добрива приходять невчасно", - зауважив він.

Крім того, Руто заявив, що Саміт миру "не повинен бути зустріччю лише друзів і тут мають бути і друзі, і вороги".

"Росія теж має бути за столом", - сказав він та уточнив, що російське широкомасштабне вторгнення в Україну є незаконним, але протиправним є й одностороннє використання російських заморожених активів.

"Ми говоримо про мир, говоримо про те, як вирішити конфлікт в Україні, і я кажу про те, що зараз час, аби всі сторони показали прихильність до миру", - пояснив президент Кенії.

Туреччина

У свою чергу, міністр закордонних справ Туреччини Хакана Фідана назвав "мирні" пропозиції Путіна "проблиском надії".

"Незалежно від запропонованих змісту й умов, це важливі кроки й проблиск надії, з яких можна почати. Проте кожна сторона вважає дії іншої продовженням ширшого військового зусилля", - наголосив він.

Фідана уточнив, що за участю РФ даний форум "міг би бути більш орієнтованим на результат".

Саудівська Аравія

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії, принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд нагадав, що королівство має добрі взаємини з обома учасниками війни та висловив сподівання щодо миру між цими країнами.

"Наш прем'єр-міністр попросив передати свої найкращі побажання обом сторонам та висловив надію на найближче закінчення війни", - сказав він.

Принц також заявив, що шлях до миру в Україні "потребуватиме важких компромісів".

"І тут важливо наголосити, що будь-який надійний процес розробки дорожньої карти, що веде до миру, потребує участі Росії", - уточнив міністр закордонних справ Саудівської Аравії.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг розкритикував "мирний план" російського диктатора щодо припинення війни в Україні, припустивши, що Росія "хоче отримати право окупувати навіть більше українських земель".

  • Вас може зацікавити:

В ЄС назвали "мирні пропозиції" Путіна неприйнятними

Росія має усвідомити свої кордони: президентка Грузії відзначилась гучною заявою

Загрозливий сценарій: Шольц розповів про наслідки перемир'я з Росією