RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Альтернатива була навіть при Януковичі: відомий журналіст порівняв боротьбу за владу в РФ і Україні

Відомий політичний журналіст Віталій Портников вважає, що в Росії ніколи не було справжньої політичної боротьби і конкуренції на виборах, тоді як в Україні вона була завжди.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"У Росії немає політичного життя, яке дозволило б альтернативним кандидатам взагалі бути присутнім на політичній сцені. Тому що політичне життя - це те, що ми в Україні спостерігаємо", - заявив Портников, пояснивши, що в Україні навіть за часів Януковича опозиція була в парламенті і мала доступ до ЗМІ.

"Половина виборців навіть в умовах авторитаризму {колишнього президента України Віктора} Януковича голосували за політичні сили, альтернативні чинному президенту України, метою яких було усунення його влади і обрання якоїсь альтернативної фігури на пост президента", - пояснив журналіст.

Портников зазначив, що навіть за часів Януковича в Україні опозиціонери могли проводити мітинги.

"Зрозумійте, що в Росії цього не було ніколи практично. У Росії останні умовні альтернативні президентські вибори були ще за часів [президента РФ] Бориса Єльцина, коли його головним опонентом був лідер комуністів Геннадій Зюганов. І то, вся телевізійна пропагандистська машина Росії працювала на Єльцина, а не на Зюганова, дебатів між Єльциним і Зюгановим ніколи не було", - розповів він.

Портников також зазначив, що вся "парламентська опозиція" в Росії поділяє погляди правлячої партії по всіх основних питаннях - окупації Криму і мілітаризму на Донбасі.

Єдиний вибір, вважає журналіст, який мав російський виборець - це вибір між прогресом і поверненням до минулого, як це було в 90-тих при протистоянні комуністів і лібералів.

"А у нас все ж завжди вибирають між різними варіантами розвитку. Вони можуть бути помилковими, скажімо, коли ми вибираємо між проросійськими і прозахідними кандидатами. Але наш кандидат на посаду президента говорить не про те, що треба повертатися назад. Таке було тільки один раз, коли були організовані вибори Кучма-Симоненко", - розповів Портников.

"Так що в цьому сенсі, коли ми починаємо з вами розмовляти про російські вибори, про Собчак, про Навального, це, звичайно, дуже цікаво, але це не має ніякого відношення до виборів", - зробив висновок журналіст.
Детальніше про Росію й Україну читайте в інтерв'ю Віталія Портникова "Апострофу" У Путіна є чотири сценарії для Донбасу, Кремль вибере найгірший для України.