RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Виборчий процес в окремих округах загрожує міжнародному іміджу України - політолог

"Брудні" парламентські вибори у 210-ом мажоритарному окрузі Чернігівської області і ще низці округів, де спостерігачі зафіксували випадки масової скупки голосів, насильства проти журналістів і поширення компромату, можуть негативно вплинути на імідж країни і на авторитет нової влади на чолі з президентом Володимиром Зеленським .

Про це пише політолог, директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк, в своєму блозі на Цензор.Нет "Мажоритарка по бєспрєдєлу". Чернігівське дежа вю ".

"На ситуацію в 210 окрузі звернув увагу один з міжнародних спостерігачів з Європи, з яким довелося спілкуватися. Він висловив "серйозну занепокоєність у зв'язку з безкарними порушеннями, що мають місце в окремих округах, в тому числі, і в 210-го". І додав : "На цих округах я і мої колеги фіксуємо порушення, що загрожують спотворити результати народного волевиявлення". "Зелене світло" чорним технологіям, підкупу і маніпуляціям дискредитує виборний процес. Таку нахабну поведінку кандидатів складно було уявити в постмайданної реальності". Це писали ЗМІ про вибори на Чернігівщині в липні 2015-го. Нажаль, те ж саме доводиться констатувати і в липні 2019-го. І це точно може поставити під загрозу і імідж президента, і міжнародний імідж України", - підкреслює політолог.

За його словами, і спостерігачі, і журналісти вже фіксували у 210 окрузі масову скупку голосів на користь одного з кандидатів, співробітника банківської сфери Бориса Приходько.

"За даними ЗМІ, в 210 окрузі банкір Борис Приходько, який ходить під слідством за крадіжку 2 мільярдів, скуповує голоси і прагне в Раду. З першого дня виборчої кампанії Борис Приходько почав будувати "сітку" для скупки голосів. А зараз розпочато її монетизацію. Роздають по 3000 гривень. Незважаючи на те, що спостерігачі, ЗМІ та громадські організації вимагали від влади і правоохоронців припинити скупку голосів, зупинити або хоча б зменшити масштаби її, не вдалося, про що і свідчать повідомлення жителів округу. Хоча, за повідомленнями місцевих ЗМІ, у окрузі 205, що "прославився" в 2015-му на всю країну на цих виборах поліція активно протидіє підкупу виборців. До 210-го округу у правоохоронців за цією логікою "руки дійдуть" через чотири роки, на наступних виборах до Верховної Ради ..." , - пише Андрій Миселюк.

Раніше в 210-му окрузі підпалили авто Олександра Луцюка - відомого в Козелецькому районі громадського діяча, співзасновника і лідера громадського об'єднання "Остерська Січ". Він переконаний, що це помста за його активну участь у виборчій кампанії на підтримку одного з кандидатів в народні депутати. Про це Олександр Луцюк повідомив на своїй сторінці в Facebook.