RU  UA

Місцеві вибори-2020: низька явка, опитування Зеленського і фальсифікації

У неділю, 25 жовтня, в Україні відбулись місцеві вибори. За даними ЦВК, явка виборців становила всього 37 відсотків, що стало найнижчим показником за всю історію незалежної України.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News об 11:00.

За словами голови комітету виборців Олексія Кошеля, незважаючи на низьку явку, результати голосування визнають дійсними. Цьогоріч місцеві вибори в Україні пройшли не так, як зазвичай: світова пандемія, новий виборчий кодекс та опитування президента Зеленського вплинули на ситуацію.

Як голосували

Понад 29 тисяч виборчих дільниць відчинилися о восьмій ранку і працювали до десятої години вечора. Проголосувати українці могли лише за наявності паспорта та засобів індивідуального захисту.

На місцевих виборах обирали депутатів кількох рівнів - від територіальних громад до міських рад. Більшість виборців отримали для заповнення чотири бюлетені, утім киянам видавали лише два: один зі списком кандидатів на посаду мера і другий - з переліком депутатів до міської ради. Через нову процедуру голосування розібратися у бюлетенях вдалося не всім.

"Спочатку я погано зрозуміла, як ставити цифру. Там дві цих самих, а мало прізвищ. Думаю, нащо дві цифри. Ну спитали, мені підказали, я поставила, як потрібно було", - розповіла пенсіонерка Валентина.

Зважаючи на пандемію коронавірусу, про карантинні вимоги на виборчих дільницях теж не забули. На вході громадянам міряли температуру, перевіряли наявність масок та пропонували антисептики. Ручки для заповнення бюлетенів більшість українців приносили з дому. Показати паспорт членам комісії цієї неділі дозволяли просто з рук.

"Ми намагаємося зі свого боку дотримуватися всіх норм. Зробили розмітку, щоб убезпечити перш за все виборців, і членів комісії", - зазначила заступниця голови ДВК №800796 Юлія Юрченко.

Для людей із підвищеною температурою чи симптомами вірусної хвороби стояла спеціальна кабінка. На деяких дільницях поруч із нею поставили окремий ящик для бюлетенів.

"У нас ще ніхто туди не зайшов. Мабуть люди все-таки дослухалися, що якщо ви маєте ознаки вірусного захворювання чи температуру, краще залишіться дома, напишіть заяву, щоб до вас прийшли, і не приходьте на дільницю", - додала Юрченко.

Опитування Зеленського

Під час місцевих виборів пройшло і всенародне опитування президента Зеленського. Аби взяти у ньому участь, треба було підійти до волонтера, взяти у нього бланк із запитаннями, відповісти на них та кинути його у ящик.

На всеукраїнське опитування Володимир Зеленський виніс 5 запитань. Зокрема про довічне ув'язнення за корупцію, вільну економічну зону на Донбасі, кількість депутатів у Верховній Раді, легалізацію медичного канабісу та гарантії безпеки, визначені Будапештським меморандумом. Однак висловити на бланці власну думку були готові не всі.

"Та якось так: хочеш - іди, хочеш – не йди. Неправильно це все. Якісь ящики. Та й сама ідея мені якось так не подобається", - додав виборець Олександр.

"Я думаю, неправильно, бо все це, що ми відповідаємо, це повинне бути законами впроваджено. І все. Канабіс хворим людям - він потрібен? Потрібен. Тому нащо мене питати за це? Я поставила свою галочку, але думаю, що це неефективно", - наголосила пенсіонерка Валентина.

Порушення на виборах

Не обійшлося і без порушень. Поки виборчі комісії рахують голоси, у поліції ведуть свою статистику порушень. Учора правоохоронці отримали понад чотири тисячі заяв про порушення на місцевих виборах. Переважно українці скаржилися на незаконну агітацію і порушення таємниці голосування.

Фейкову виборчу дільницю знайшли у селі Соснівка на Сумщині. Там у будинку культури організували дільницю із таким самим номером, що і в справжньої. Увесь день там на вході грала музика, і людей закликали голосувати.

"Встигли проголосувати 30 місцевих жителів, ми відкрили кримінальне провадження і зараз розбираємося, хто організував це голосування, яким чином були надруковані бюлетені і яким чином таке шахрайство було втілено в життя", - зауважив голова Національної поліції Ігор Клименко.

Не оминули місцеві вибори і старі добрі каруселі. До однієї з дільниць у Софіївській Борщагівці під'їхав автобус із молодиками з Миколаєва. Усі вони були у рожевих масочках і з буклетами, аби не забути, за кого голосувати.

"Не знали свою адресу, не було при них актів прописки, на що ми викликали поліцію, і їх арештували. Вони по 5 підходили, бюлетень у них був. В одного з них в руках була брошурка з їхніми кандидати і вони орієнтувалися на ці прізвища і планували отримати бюлетені", - наголосила спостерігачка Людмила Адамкович.

Ще одну карусель намагалися влаштувати на Київщині жителі Луганщини. Усім охочим організатори купили білети на поїзд, а у столиці зустрічали мікроавтобусом. Їх місцем голосування мала стати дільниця у Гатному, але на під'їзді до села автобус зупинили правоохоронці. Чотирьох організаторів затримали.

Не обійшлося цьогоріч і без схем. У столиці народний депутат та його помічник організували мережу з підкупу виборців. За голос пропонували 1000 гривень у двох рівних частинах - до і після виборів. Їх спіймали правоохоронці.

"Викрили їх під час отримання коштів для подальшого підкупу виборців, крім цього вилучили список із зазначенням громадян, які мають віддати свій голос", - заявила речниця Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції Наталія Калиновська.

Підкупом не гребували і у навчальних закладах. В Ірпені, що на Київщині, командир одного із курсів податкового університету залучив курсантів до голосування за певного кандидата. Вказівку студентам він дав у месенджері. Аби ті були вмотивовані не лише оцінками, курсанти отримали більше забезпечення, ніж зазвичай.

В Ужгороді у день виборів не змогли знайти півтисячі бюлетенів для голосування за міського голову, тому вибори пройшли без них. Надвечір зниклі бюлетені знайшлися на іншій дільниці.

Крім того, 11 виборчих дільниць фейково замінували, а 19 знеструмили. У Нацполіції відкрили 77 кримінальних проваджень та майже дві сотні протоколів про адміністративні порушення на місцевих виборах.