RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Мають вчинити, як з Кримом: у Путіна зробили цинічну заяву щодо ситуації з Косово

Посол Росії в Сербії Олександр Чепурін заявив, що територія Косово повинна перейти Белграду, і навів як приклад окупацію Криму.

Про це повідомляє РТС.

"На півночі Косово і Метохії компактно живуть серби в Косовській Митровиці, Зубіному Потоці, Лепосавичу і Звечану, де влада Приштини практично не застосовується", - сказав Чепурін.

За його словами, Косово існує саме по собі, відокремлене від Сербії квазікордоном.

"По-перше, ми не визнаємо державу Косово і суворо дотримуємося резолюції № 1244 (резолюція Ради Безпеки ООН від 10 червня 1999 року, відповідно до якої Косово є частиною Сербії. - Ред.). Тільки Белград і Приштина домовляються про статус і ступінь автономії краю. По-друге, це рішення необхідно приймати без нахабного тиску Заходу на Белград і третє - ми будемо готові допомогти в пошуку компромісу та сталого рішення", - зазначив дипломат.

"Ініціатива і визначення стану речей належить Сербії, а роль Росії є у можливій допомозі на прохання сербської сторони, але важливо нагадати, що все більше країн наразі думають про відкликання визнання Косова", - додав Чепурін.

Дипломат підкреслив, що Росія вітає військовий нейтралітет Сербії, її відмову вступити до НАТО, а також жорстку відмову від антиросійських санкцій.

Варто відмітити, що обмін територіями, ідея, яку розглядають як Белград, так і Приштина, дозволив б Сербії зберегти контроль над північними частинами Косова, які в основному населені сербами. У свою чергу, Белград передав би Косову південні муніципалітети, в основному населені етнічними албанцями.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", президент РФ Володимир Путін порівняв випадки Криму і Каталонії.