RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Росії висунули абсурдну ідею про те, як помститися Україні за "сухий" Крим

В якості "аргументу" для того, щоб примусити Україну відновити водопостачання окупованого Криму, в Росії загрожують "перекрити витоки Дніпра".

Про це повідомляє політолог Олексій Голобуцький

"Кремль вирішив реанімувати ще один варіант залякування України знищенням: знову після єльцинських часів в ЗМІ витягли" російських вчених "з проектами знищення або перенаправлення русла Дніпра як головної водної артерії України. Тобто, тепер Росія публічно претендує не тільки на Азов і Керченську протоку, а також Крим разом з шельфом, а й на Дніпро", - говорить Голобуцький.

Так, російський гідролог Віктор Данилов-Данільян вже заявив публічно, що "Росія має всі технічні можливості для відповіді на водну блокаду Криму та перекриття витоків ріки Дніпро і перекидання її вод в обхід України".

"Дніпро, який у нас звикли рахувати української рікою має ті ж підстави вважатися російською річкою. 880 км Дніпро тече по Україні, але 485 км - по Росії. України належить менш половини територій водозбору Дніпра. Близько половини води український Дніпро отримує із Верхнього Дніпра і своїх правих притоків, що мають витоки на території Росії" - додає російський історик і публіцист Олександр Широкорад.

"У що це обійдеться? Звичайно, необхідні точні розрахунки але як видається, у кожному випадку сума буде на порядок менше тієї, яку вкладено у водопостачання Криму у 2014-2018 роках і будівництво Кримського моста. А ось для Києва наслідки повороту річок будуть просто катастрофічними. В політичному і економічному плані, зрозуміло", - продовжує своїх роздуми історик.

"Звичайно це типове вкидання ФСБ. Однак варто пам`ятати, що маємо справу із Росією. Їх в принципі мало що може зупинити у таких ініціативах. І осушити, і перенаправити, і отруїти річку цілком можуть", - коментує виступи російських "експертів" Голобуцький.

Нагадаємо, детальніше про проблеми постачань води до окупованого Криму читайте в матеріалі "Апострофа": Росіяни в Криму зіткнулися з однією нерозв'язною проблемою - колишній віце-прем'єр АРК.