RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

​Росія стає небезпечнішою: в ЄС розповіли, як захід програв Путіну

У 2019 році Росія може стати ще небезпечнішою, ніж в попередні роки.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив керівник паризького Центру вивчення та аналізу політичної діяльності (CERAP) і викладач престижного Інституту політичних досліджень Sciences Po Ніколя Тензер.

"Думаю, основна причина полягає в тому, що до цих пір не було чіткої і сильної відповіді на агресивну поведінку Росії на зовнішній арені. Вона почалася з Чеченської війни, про яку медіа тоді в основному майже не знали і не згадували. Думаю, ніхто з західних лідерів тоді не приділяв уваги війні в Чечні. На мою думку, це свідчило, що слід очікувати чогось подібного в інших частинах світу.

Не було жодної відповіді на події в Грузії в 2008 році і атаки (застосування хімічної зброї, - "Апостроф") в Гуті в 2013 році, що було для Росії приводом подумати, що можна підтримувати режими, які вдаються до геноциду, на зразок режиму Асада. А потім - і використовувати в Сирії озброєні сили восени 2015 року. І, звичайно, у випадку з війною на Донбасі і захопленням Криму в 2014 році. Думаю, є багато подій, які демонструють небажання Заходу дати сильну відповідь, але зараз ситуація навіть гірша через Трампа, якого зовсім не турбують загрози решті світу. А це загрожує бажанням Росії рухатися навіть далі", - переконаний екперт.

За його словами, Росія не має ніяких причин утримуватися від того, щоб стати ще більш агресивною.

"У цьому немає нічого абсолютно нового, але я думаю, що це новий крок. Думаю, виведення військ США з Сирії може бути знаком, що у Заходу не буде бажання і рішучості боротися проти нових видів агресії, поки Трамп займає посаду. Є засудження дій Росії, але де відповідь? Думаю, з цієї точки зору, Росія не має ніяких причин утримуватися від того, щоб стати ще більш агресивною.

На мою думку, є нерозуміння цілей Росії. Вона хоче тільки захопити території, вона не має традиційних геополітичних інтересів. Режим Путіна прагне повністю зруйнувати міжнародні ролі, міжнародне право, включаючи гуманітарне, і всі системи цінностей на кшталт прав людини, мирного вирішення конфліктів. Думаю, Росія влаштувала своєрідну ідеологічну війну, яка не обмежується бажанням захопити території та заморозити конфлікти", - підкреслив Тензер.

Подробиці читайте в матеріалі "Апострофа": Загострення війни в Україні, підйом ультраправих і значні заворушення в Європі: прогноз французького політолога на 2019 рік.