RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Зеленський провів телефонну розмову з Байденом: головні тези

У понеділок, 7 червня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з американським лідером Джо Байденом перед його зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним в Женеві.

Про це повідомили в прес-службі глави української держави.

Під час розмови президенти України і США обмінялися думками щодо низки питань українсько-російських відносин та глобальних проблем.

Про зустріч з Путіним

Зокрема, президент США заявив, що буде відстоювати суверенітет України на зустрічі з Путіним в Швейцарії.

У Білому домі також відзначили, що Байден буде зустрічатися з главою Кремля "не всупереч розбіжностям, а завдяки їх наявності - над багатьма треба працювати".

Про ситуацію на кордоні та в Криму

Володимир Зеленський поінформував Джо Байдена про ситуацію з безпекою на Донбасі і вздовж українських кордонів. Зокрема, він акцентував увагу на тому, що на тимчасово окупованих територіях і поблизу кордону України і в подальшому спостерігається висока концентрація російських військ і важкого озброєння.

"Так зване відведення російських військ є лише імітацією", - підкреслив Зеленський.

Американський лідер відповів, що обговорення ризиків регіональної безпеки є дуже важливим напередодні намічених в Європі переговорів.

Джо Байден також підтримав ініціативу Володимира Зеленського про створення Кримської платформи, запевнивши, що Сполучені Штати будуть представлені на саміті на високому політичному рівні.

Про євроінтеграцію і НАТО

Президент США висловив також підтримку євроатлантичної інтеграції України і наголосив на важливості надання нашій країні Плану дій щодо членства в НАТО.

При цьому Байден запевнив, що позицію України обов'язково буде враховано під час обговорення стратегічних питань на запланованих заходах найвищого рівня - на самітах "Великої сімки" та НАТО, а також на зустрічах з керівництвом Євросоюзу.

Про "Північний потік-2"

Обговорюючи питання енергетичної безпеки, президент США зазначив, що він є противником реалізації проекту "Північний потік - 2".

Володимир Зеленський погодився з цим і акцентував увагу на тому, що "Північний потік - 2" не є економічним проектом і створює серйозну загрозу.

Про боротьбу з олігархами

У бесіді з президентом США Володимир Зеленський розповів про заплановані кроки в напрямку зменшення впливу олігархів на життя країни. Він зазначив, що зацікавлений у розвитку великого бізнесу в Україні, але без олігархічного втручання в політику і економіку.

Про протидію коронавірусу

Президент України також висловив подяку за надані Сполученими Штатами 900 тис. доз вакцини проти COVID-19.

"Це збереже життя багатьох українців. США в черговий раз підтвердили прихильність стратегічному партнерству з Україною", - зазначив він.

Запрошення до Вашингтона

Під час телефонної розмови президент України Володимир Зеленський отримав запрошення від американського лідера відвідати США.

Про це повідомив радник США з національної безпеки Джейк Салліван.

"Він [Байден] також сказав президенту Зеленському, що з нетерпінням чекає, щоб привітати його в Білому домі тут у Вашингтоні, цього літа - після того, як він повернеться з Європи", - зазначив американський чиновник.

У відповідь український президент подякував за це запрошення і повідомив, що буде чекати зустрічі з Байденом, щоб обговорити шляхи розширення стратегічної співпраці України і США. При цьому Зеленський сказав, що передбачувана поїздка відбудеться в липні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Білому домі оприлюднили графік першої закордонної робочої поїздки президента США Джо Байдена і повідомили про заплановані зустрічі в Європі.