RU  UA

​Дві екобомби у центрі Європи: Зеленський зробив жорстку заяву на кліматичному саміті ООН

До 2030-го року Україна зобов’язується скоротити свої викиди парникових газів на 65%. Про це під час Конференції ООН із питань зміни клімату заявив президент Володимир Зеленський. Він нагадав міжнародній спільноті про окупований Крим і частину українського Донбасу, назвавши їх екобомбами у центрі Європи.

Про це йдеться в сюжеті "Апостроф.TV"

Загалом на конференцію у Глазго зібралося 120 світових лідерів та 25 тисяч делегатів із різних країн, аби вирішити, що робити з глобальним потеплінням.

“Це частина виклику, з яким ми стикаємося як світ. Є країни, які розуміють і готові серйозно активізуватися у боротьбі зі зміною клімату, а є інші, які називають лише ряд різних причин, чому вони цього не роблять”, – заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

За словами Джастіна Трюдо, Канада хотіла б посилити зобов’язання щодо зміни клімату. Натомість президент Сполучених Штатів Джо Байден додає, що про нафту та газ треба забути.

“Всі знають, що ми зможемо перейти на відновлювані джерела енергії за одну ніч. Нам слід негайно діяти. Треба якнайшвидше переходити до енергії вітру, сонця та інших джерел”, – вважає Джо Байден.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон зауважив, що багаторічні глобальні зусилля з боротьби зі зміною клімату зазнають невдачі, якщо переговори ООН у Глазго не будуть успішними.

“Це виклик. Я не збираюся прикрашати реальність. І вам не потрібно цього робити. Я думаю, що це наш останній шанс. Це питання волі та лідерства”, – сказав Борис Джонсон

На такій міжнародній зустрічі встиг виступити і президент України Володимир Зеленський.

Він наголосив, що найбільші проблеми з кліматом - на тимчасово окупованих територіях.

“Планета отримала дві екобомби у центрі Європи. Це спільна загроза для усього світу”, – зазначив Зеленський.

Світові лідери мають переглянути Паризьку угоду про клімат, аби не допустити підвищення середньої температури на планеті вище, ніж на 1,5 градуси. Але в те, що таке станеться, вже традиційно не вірить Грета Тунберг. Вона теж приїхала на конференцію.

“Тут політики, які прикидаються, що серйозно сприймають наше майбутнє. Вдають, що серйозно сприймають сьогодення людей, які вже постраждали від кліматичної кризи. Зміни не прийдуть зсередини. Ми чуємо лише "Бла-бла-бла". Нам це набридло, і ми хочемо діяти, подобається їм це чи ні”, – заявила Тунберг

Експерти прогнозують, що у Глазго можуть погодити нові вимоги для авто на бензині або швидший перехід до електромобілів. Ключове, про що за наступні 11 днів мають домовитись - гроші та кліматична справедливість. Йдеться про фінансову допомогу країнам, що розвиваються. Як правило, такі держави забруднюють атмосферу менше, ніж великі, проте наслідки змін клімату відчувають найбільше.

В урядах країн кажуть, що необхідні терміново діяти колективно. Адже останнє десятиліття було найтеплішим за всю історію людства.