RU  UA

​Готуються до найгіршого сценарію: чи зможе Україна відповісти на агресію Росії

У ЄС знову заговорили про можливе вторгнення Росії в Україну. Там кажуть, що стримувати Кремль потрібно економічними санкціями та дипломатичним тиском. Натомість в РНБО запевняють, що Україна готова до повномасштабного протистояння.

Про це йдеться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, запроваджувати воєнний стан в Україні особливої потреби поки немає. Однак, якщо буде справжня загроза на кордонах, то з відповіддю не зволікатимуть і дадуть відсіч.

“Всі будуть залучені до цього питання. Якщо не дай Боже буде війна — війна це справа всіх”, – заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

Він також запевнив - що наша армія в змозі звільнити окуповані території, утім робити цього найближчим часом не планують. Все через велику кількість можливих людських жертв.

“Ми чітко розуміємо що знаходиться на відстані до 400 кілометрів від нашого кордону. Ми розуміємо що це за угрупування, їх кількість і чим вони оснащені, у нас все це під контролем і від відповідних інституцій ми отримуємо щодня (інформацію - ред.). Сьогодні такої загрозливої ситуації ми не бачимо. Чи може вона з'явитися завтра - так, може. Ми не знаємо що там в голові у людей, які сидять в Кремлі і як вони будуть маркувати тими чи іншими речами”, – каже Данілов.

Тим часом у Кремлі погрожують війною Північноатлантичному Альянсу. Офіційна Москва каже, що НАТО та США мають відреагувати на вимогу Росії щодо гарантій безпеки, інакше на країни чекає військова відповідь.

Розмова повинна бути серйозна, і всі в НАТО прекрасно розуміють, попри всю силу і міць, що необхідно робити конкретні політичні дії, в іншому випадку альтернатива - це військово-технічна і військова відповіді Росії

Про можливе вторгнення Росії в Україну знову заговорили в Європейському союзі. Там закликають країни-союзники бути готовими до найгіршого сценарію. А таких розглядають декілька.

“Ми знаємо, що одних слів і заяв недостатньо, щоб змінити розрахунок російського керівництва. Тому так важливо, щоб лідери ЄС вирішили продовжити існуючі економічні санкції та попередили, що будь-які дії Росії проти України будуть мати тяжкі наслідки”, – зазначає голова європейської дипломатії Боррель Жозеп.

У разі ескалації на російсько-українських кордонах, Литва готова допомогти Україні летальною зброєю. Першу партію військової допомоги республіка доставила ще на початку грудня. Тоді, українські військові отримали майже пів тисячі бронежилетів та стільки ж балістичних поясів на загальну суму в майже 700 тисяч євро.