RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Росія загрожує Україні ядерним ударом: у Раді назвали причину

Росія може погрожувати Україні ядерним ударом. Через це зараз все людство зіткнулося із найбільшим викликом із часів Другої світової війни.

Про це під час виступу на Конференції послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави» заявив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

На його думку, так званий ультиматум Путіна США та НАТО натякає на те, що якщо Україна продовжить свій нинішній курс геополітичного розвитку, то Росія не виключатиме можливості ядерного удару по українській території.

"Це виклик Україні та військова агресія, розв'язана проти неї Росією… Український народ знає, як захистити свої демократичні цінності", – сказав Стефанчук.

При цьому він нагадав, що після розвалу СРСР Україна мала один із найбільших ядерних арсеналів у світі. Проте вона відмовилася від нього і стала без'ядерною державою, керуючись запевненнями країн-учасників Будапештського меморандуму, однією з яких є РФ. Насправді ж ми бачимо, як Росія скористалася цим і порушила взяті на себе зобов'язання.

"Сьогодні Російська Федерація, яка, нагадаю, стала гарантом ядерного роззброєння, натякає, що якщо ми продовжимо свій демократичний розвиток, то вона може завдати по нам навіть ядерного удару. Жодні дані нам у 1996 році гарантії (за Будапештським меморандумом) не працюють. "Ми залишилися практично беззахисними перед ядерною загрозою. Зобов'язання з меморандуму утримуватися від загрози використання сили проти територіальної цілісності України вже було порушено Росією у 2014 році і знову порушується у 2021 році", – резюмував Стефанчук.

Раніше ми повідомляли, що Росія погрожує Заходу розмістити ядерну зброю в Білорусі.