RU  UA

Джонсона точно не буде: як зміниться підтримка України після зміни прем'єра у Великій Британії

У Великій Британії всерйоз розглядали можливість повернення Бориса Джонсона на посаду прем'єра після відставки Ліз Трасс. Такій новині неабик зраділи українці, одна варто розуміти, що фактично будь-який новий прем'єр продовжить підтримувати Україну.

Про це в етері Апостроф TV розповів політичний аналітик та історик із США Армен Чибухчян.

Спочатку Борис Джонсон думав повернутися до перегонів на прем'єрську посаду, але потім вирішив відступити. Імовірно, його не підтримала Консервативна партія. Щодо інших кандидатів на посаду: Бен Воллес вважався харизматичним претендентом, однак він відмовився теж, є ймовірість балотування Пенні Мордонт, яка має високі шанси на успіх, а також є Ріші Сунака - канцлер скарбниці Великої Британії.

Читайте також: Повернення Джонсона в прем'єри: політик ухвалив остаточне рішення

"Якщо ставка буде зроблена на Ріші Сунака, тоді стане зрозуміло, що основною причиною цих перестановок в уряді були складності в британській економіці і зараз їм потрібно стабілізувати становище. Потрібен кандидат, який врятує не лише економіку, а й Консервативну партію", - пояснив експерт.

Щодо підтримки України в разі обрання Сунака, то варто зауважити: Великобританія один із головних партнерів США, і Ріші Сунака не зможе зробити те, що поставить під сумнів це партнерство.

"Якщо торі (Консервативна партія, - ред.) його підтримають, то однією з головних вимог щодо нього стане незмінність підтримки України та західного курсу загалом", - наголосив Чибухчян.

Для прикладу він наводить нещодавні вибори в Італії, навколо яких було чимало скепсису, мовляв, Рим - сумнівний партнер для колективного Заходу через активність партій Берлусконі та Сальвіні. Однак виявилося, що нова прем'єрка Джорджа Мелоні чітко дала зрозуміти: Італія підтримує Україну і залишається разом із НАТО та ЄС.

"Тут треба розуміти, що і Британія, і Європа залежні від США більше, ніж із Росією", - резюмував аналітик.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що США посилять допомогу Україну та готують ще одну новацію для нашої країни.