RU  UA

I'll be back: чи є шанси у Бориса Джонсона повернутися

Після відставки прем'єр-міністра Великої Британії Ліз Трасс у колишнього прем'єра Бориса Джонсона з'явився шанс повернутись. Свій останній виступ у Палаті громад Джонсон закінчив словами з кінофільму "Термінатор": "hasta la vista, baby", тепер ситуацію навколо нього можна описати словами з того ж кіно: "I'll be back". Принаймні в Британії зараз запущено процеси, спрямовані на те, щоб Джонсон знову сів у крісло прем'єр-міністра.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе.

"Що стосується пана Джонсона, якщо говорити об'єктивно, то дійсно є круг його прихильників всередині Консервативної партії, які готові його підтримати. По-друге, елітарні медіа, які завжди зливають дуже важливі для держави інсайди, як раз зараз працюють на користь Джонсона та його повернення", – каже міжнародник.

За його словами, це може робитися з двох причин. Перша – зондування позицій з точки зору соціології. А друга, це, можливо, запрошення до перемовин всередині Консервативної партії групою прихильників Джонсона аби обговорити, як в подальшому вибудовувати політику.

"Однак однозначно, що такі дуже потужні медіа, які мають інсайди з точністю у 90%, просто так це робити не будуть. Плюс, не дарма з'явилося соціологічне дослідження, згідно з яким 37% консерваторів готові підтримати Джонсона на посаді прем'єр-міністра. Багато технологічних речей зараз запущено для того, щоб зробити цю ідею реальною з точки зору політики та внутрішніх домовленостей всередині Консервативної партії", – пояснює Кучухідзе.

Наразі ж впливові ЗМІ не лише британські, а й американські, виділяють три прізвища тих, хто може поборотися за крісло прем'єр-міністра, це: Ріші Сунак, Пенні Мордонт і Борис Джонсон.

"Ось поки такий розклад. Чекати залишилося недовго, тому що у понеділок ми маємо побачити перші результати. І, я думаю, що до п'ятниці наступного тижня ми вже побачимо прізвище нового прем'єр-міністра Великої Британії", – вважає політолог-міжнародник.

Як розповідав "Апостроф", до боротьби за крісло прем'єра Великої Британії можуть включитися кілька кандидатів. Зараз основна боротьба йтиме між Борисом Джонсоном та колишнім канцлером Казначейства Британії Ріші Сунаком - також у ній, можливо, візьме участь і нинішній глава МІ-6 Річард Мур.