RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

США посилять допомогу та готують ще одну новацію для України - американський військовий аналітик

Марк Войджер розповів про посилення допомоги Україні

Марк Войджер розповів про посилення допомоги Україні Марк Войджер Фото:

США обов'язково реагуватимуть на постачання іранських дронів в росію. Крім того, Штати створять штаб командування у Європі, який відповідатиме за системну допомогу Україні - не лише під час війни, а й після її завершення. Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий аналітик, старший науковий співробітник Центру європейського політичного аналізу в США МАРК ВОЙДЖЕР.

- Іран зайняв позицію співпраці з державою-терористкою і стає на тонку межу, коли може бути визнаний світом як держава-терорист. Чи підуть Штати на те, щоб запровадити санкції проти цієї країни?

- Іран давно вже співпрацює з росією. Росія – головний гравець будівництва ядерної станції в Ірані. Тому для росії Іран – стратегічний партнер. Іран, як і росія, використовує засоби гібридної війни на Близькому Сході. Тому Іран певною мірою грає ту саму роль, що й росія – дестабілізатор свого регіону. Тому їх цілі співпадають.

Читайте: Для Москви настає цікавий час, нехай готуються – депутат Європарламенту

Америка давно вже визнала Іран як країну, що підтримує тероризм. А санкції будуть посилені. Росія використовує іранські дрони проти мирного населення, і це злочин. Reuters писав про візит першого віце-президента Ірана до москви, який разом з іншими високопосадовцями пообіцяв надіслати не лише дрони, але й ракети, що допоможуть росії продовжити свою терористичну кампанію проти цивільного населення.

На Близькому Сході теж є країни, для яких Іран – ворог: Арабські Емірати, Саудівська Аравія. Потрібні санкції, це тиск не лише з боку США, а й Європи.

- Ви мали зустріч з колишнім командувачем армії США в Європі Беном Ходжесом. Чи Україна була предметом вашої розмови і про що говорить такого рівня генерал?

- Ми зустрічались у межах Варшавського форуму безпеки. Він мій колишній бос у армії США у Європі і ми близькі друзі. Завжди розмовляємо щиро. Стосовно України – на сто відсотків можу казати, що його фокус на тому, як вам допомогти перемогти цю агресивну війну, яку проти вас розв’язала росія. Він та інші спікери на форумі говорили, що допомога має бути системна і буде постійно на порядку денному.

Там, де ми працювали – в штаб-квартирі армії США у Європі (Вісбаден, Німеччина) – буде також знаходитись штаб командування, яке відповідатиме за системну допомогу Україні. США мають системне мислення щодо України не лише в сенсі військової допомоги, а й щодо тренувань, контактів з вашим керівництвом.

Це все буде в одному місці під керівництвом генерала-лейтенанта, що показує серйозну налаштованість на допомогу Україні. І це буде не на кілька місяців, а довгостроково. Закінчиться війна – цей осередок гратиме роль тренувальної місії для України в межах підготовки вступу до НАТО.

- Хочеться запитати про техніку, яка нам просто зараз горить. Наскільки швидшим був би процес, якби не складна американська бюрократична машина?

- Американська зброя дуже високоточна, але дуже складна й дорога. Є зброя, яку ще треба виготовити – і це довгий процес, бо треба заключити контракти тощо. Ми би хотіли вчора вже дати вам усе, але процедура є саме така. Допомога йде саме в такій градації, і її буде ще більше.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів