RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Підготовка до Саміту НАТО: Москва активізувала пропаганду проти України в Балтії

Напередодні важливого для України Саміту НАТО 11-12 липня у Вільнюсі, Росія розгорнула дезінформаційну кампанію проти партнерів Києва.

Як заявив голова фракції "Слуга народу" в ВР Давид Арахамія: "На саміті НАТО у Вільнюсі Україна хоче почути конкретну політичну заяву про наше майбутнє в Альянсі та перелік кроків для вступу... Країни Балтії, Польща, наші найближчі сусіди, підтримують нас повністю і беззаперечно".

Про створення коаліції країн, які об’єднуються для підтримки інтеграції України в НАТО, в етері "Єдині Новини" заявив заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко. Це Естонія, Латвія, Литва, Польща, Словенія і Чехія.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна на зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом підкреслив, що метою його країни є надання Україні програми дій щодо вступу до альянсу: "Як нещодавно побажав президент України Володимир Зеленський у Фінляндії, ми також хочемо, щоб Україна стала 33 повноправним членом оборонного альянсу після Швеції", – зазначив Маргус Тсахкна. За його словами, "єдина гарантія безпеки України – це членство в НАТО".

Аби підірвати підтримку з боку Естонії Києву, Кремль вдався до дезінформаційної кампанії, ціллю якої обрав найбільший благодійний фонд MTÜ Slava Ukraini та її засновницю, депутатку естонського парламенту від партії Eesti 200 Йоханна-Марія Лехтме. В листопаді 2022 вона була відзначена нагородою "Європеєць року". Міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс зазначав, що обсяг роботи, яку робить фонд MTÜ Slava Ukraini і Йоханна-Марія Лехтме – фантастичний. "Якщо ми подумаємо про те, що Лехтме спромоглася направити сотні тисяч людей на допомогу Україні, зібрати кошти на зимове екіпірування і на покупку карет швидкої допомоги, а також організувати все це в такий скрутний час, то зрозуміємо, що така людина і є громадянином року", - додав міністр внутрішніх справ Естонії.

Волонтерки з Естонії, яка вперше була обрана до місцевого парламенту, Рійгікогу, була позначена як мішень Кремля, який ще в 2021 підготував стратегію щодо геополітичного впливу на країни Балтії. Те, що Лехтме була обрана російською пропагандою невипадково, свідчить факт, що вона є однопартійкою міністра закордонних справ Маргуса Тсахкна, а партія Eesti 200 з Реформістською партією та Соціал-демократичною партією утворили більшість в парламенті, яка виступає за посилення санкцій проти РФ та підтримує Україну, виступаючи за її прийняття до НАТО і ЄС.

Для дискредитації волонтерки атаку було почато в Естонії, де використовують звинувачення на адресу партнера MTÜ Slava Ukraini – українського БФ"Все для перемоги" та ТОВ "Айсі Констракшн". Як зазначили у фонді, мета атаки – заблокувати роботу з отримання гуманітарної допомоги, і зменшити підтримку України.

У моніторингу Ukraine War Disinfo Working Group від Open Information Partnership, фрагменти якого опублікував Центр стратегічних комунікацій, зазначається, що основний наратив РФ – "Західна військова/фінансова допомога використовується не за призначенням/розкрадається" та "Допомога Україні послаблює країни, які її надають".

Засновник БФ "Все для перемоги" Геннадій Васьків, який повернувся наприкінці квітня з поїздки з Бахмуту, куди відвіз нову партію придбаних пікапів, зазначив: "Кремлівські наративи всім давно відомі. Їхня ціль - посіяти розбрат серед наших іноземних партнерів, зневіру в нашу перемогу. Особливо, коли це відбувається під час підготовку контрнаступу ЗСУ. Але, як то кажуть, не дочекаєтесь! Все буде Україна!".