RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Захід має збільшити військову допомогу Україні, а не боятися розпаду РФ - естонський парламентарій

Обсяги західної військової допомоги не відповідають поставленим бойовим завданням тому, що колективний Захід не усвідомлює важливість результату війни для всього світу. Також, у західних партнерів відсутня стратегія щодо ядерної загрози і є побоювання щодо дезінтеграційних процесів усередині РФ, які можуть виникнути внаслідок військової перемоги України. Такий підхід слід змінити - Україна має бути забезпечена необхідним озброєнням для звільнення власних територій, які наразі є окупованими.

Про це в коментарі Guildhall заявив голова комітету з міжнародних відносин парламенту Естонії Марко Міхкельсон, який відвідує передову і спілкується з українськими військовими з 2014 року.

На його думку, інтенсивність бойових дій не відповідає обсягам виділеної допомоги. Також актуальним питанням є "вік" виділеного озброєння.

"Чому Захід не надає Україні військову допомогу в потрібних обсягах, коли замість відправки десятків танків, потрібні тисячі, коли потрібно чекати ухвалення політичних рішень щодо авіації 4-го покоління або далекобійної артилерії типу ATACMS, або ще чогось? Це пояснюється відсутністю ясності стратегічних цілей західних країн щодо Росії. На міжнародній арені я виступив із критикою і заявив, що на Заході все ще немає достатнього усвідомлення, наскільки стратегічно важлива ця війна, не тільки для України та її територіальної цілісності, а й для всього міжнародного правопорядку", - вважає Марко Міхкельсон.

На думку естонського парламентарія, з початку війни виконано велику роботу - змінилася позиція Німеччини та інших країн, відновлено виробничі потужності для допомоги Україні та поповнення власних запасів озброєнь. Але, для досягнення стійкого миру в Україні та Європі, потрібно надавати військову допомогу українській армії в набагато більших обсягах.

"У серпні 1991 року президент Буш в українському парламенті закликав Україну не "розхитувати човен". Думаю, через помилкове розуміння стратегічної стабільності, зокрема, питань контролю над ядерними озброєннями. Але відбувся колапс СРСР і нічого не сталося з ядерною зброєю. Сьогодні ми маємо схожу ситуацію - це не про Росію і навіть не про контроль над ядерними озброєннями. Те, що відбувається - це про весь світовий правопорядок, це про територіальну цілісність України. Абсолютно неприйнятно, коли в сучасному світі член Ради Безпеки ООН проводить агресію, окупує чиюсь території. Нам потрібно думати не про те, що трапиться з Росією, якщо Україна підніме прапор над Севастополем, а щоб люди, які зараз у страшних умовах, під окупацією, були звільнені. Це абсолютно різні питання, і саме тому ми так сильно закликаємо прийняти Україну до НАТО якомога швидше", - підсумував голова комітету з міжнародних відносин парламенту Естонії.